U trendu

Preminuo pisac Miodrag Karadžić

NOVI SAD – Pisac Miodrag Karadžić, autor legendarne televizijske drame „Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo“, preminuo je danas u Novom Sadu.

Miodrag Karadžić rođen je 1950. na Cetinju.

Za Televiziju Crne Gore napisao je komedije: „Male nevolje velikih prijatelja“, „Prijemni ispit“, „Srećna mi nova godina“, „Viljuška se drži u lijevu ruku“.

Karadzić je napisao i scenario za film „Gorčilo“, koji je nastao na osnovu pozorisne predstave „Jesi li to došo da me vidiš“, koja je izvođena u Crnogorskom narodnom pozorištu, preneli su mediji.

Autor je TV serije „Volim i ja nerandže, no trpim“.

Po njegovim tekstovima su režirali Živko Nikolić, Blagota Eraković, Zdravko Šotra, Branko Baletić, Draško Đurović, Goran Bulajić, Milan Karadžić.

Monodrama „Bizmismen“ u izvođenju Voja Krivokapića nalazila se na repertoaru pozorišta „Duško Radović“, a i danas popularna „Prva bračna noć“, u izvođenju Mime Karadžića, kao veoma uspešna pozorišna predstava snimljena je 1992. godine i emitovana na više televizija.

Komedija „To kad uvati ne pušta“ godinama je izvođena na repertoaru pozorišta Boško Buha.

Za Nikšićko pozorište Karadžić je 2015. godine napisao komediju „Jao moj Jagoše“.

Komedija „Šta mu je ono na glavu“ snimljena je i emitovana 2016. na TVCG.

Monodramu „Zlatni lančić od bižuterije“ napisao je 2014. po narudžbini glumca Andrije Miloševića.

Premijera je izvedena u Domu sindikata 2015. i do sada izvedena 180 puta.

Napisao je i scenario za film Gorčilo koji je nastao na osnovu pozorišne predstave „Jesi li to doš’o da me vidiš“ koja je pisana po narudžbi Crnogorskog narodnog pozorišta. Film je postao veoma popularan i gledalo ga je više od 250.000 ljudi.

„Ja malo šta pišem bez dokumentarne autentičnosti. U stvari, vidim ono jednostavno, a to je u umetnosti najteže“, kazao je Karaždić u jednom intervjuu pre dve godine.

Karadžić je za svoj rad dobio brojne nagrade i priznanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.