U trendu

Preminuo reditelj, snimatelj i direktor fotografije Božidar Nikolić

BEOGRAD – Slavni jugoslovenski reditelj, direktor fotografije i snimatelj Božidar Nikolić, preminuo je danas u Beogradu u 80. godini, potvrdio je Tanjugu Radoslav Zelenović.

Kao vrstan direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Režirao je neka od kultnih ostarenja poput „Balkanskog špijuna“, zajedno sa Dušanom Kovačevićem, „Tri karte za Holivud“, „Balkanska braća“, „U ime oca i sina“.

Ostaće upamćen i po tome što je Bredu Pitu dao jednu od njegovih prvih glavnih uloga na filmu i to u ostvarenju „Tamna strana Sunca“.

Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u „Tamnoj strani Sunca“ pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dve Zlatne arene u Puli – prvo za film „Beštije“ (1978), a onda i za „Život je lep“ (1985).

Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za „Balkanskog špijuna“.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umetnosti za kameru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.