U trendu

Preminuo Sanja Ilić

BEOGRAD – Aleksandar Sanja Ilić, kompozitor i muzičar i osnivač grupe „Balkanika“, preminuo je danas u 70. godini, javljaju beogradski mediji.

Kako navodi RTS, Ilić je preminuo od posledica kovid-19.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta.

Kao mladić je nastupao u grupi „Vragolani“, a zatim u grupi „San“.

Njegov najbolji prijatelj Predrag Jovičić Trta, pevač grupe San, poginuo je od strujnog udara u toku koncerta u dvorani Čair u Nišu 1975, a u znak sećanje na njega, snimio je album „Uspomene“.

Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića: „Sve što smo želeli, sve što smo hteli, to su nam dali, crveno-beli“.

Njegova pesma „Halo, halo” u izvođenju grupe Aske predstavljala je tadašnju Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1982, a „Princeza” u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije 1984.

Grupu Balkanika je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000.

Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta, a Srbiju je predstavljao na pesmi Evrovizije 2018. u Lisabonu sa pesmom „Nova deca“ koja je ušla u finale takmičenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.