U trendu

Preminuo slikar i skulptor Velizar Krstić

BEOGRAD – Slikar i skulptor Velizar Krstić, jedan od najistaknutijih umetnika svoje epohe, preminuo je u 74. godini, saopštilo je Udruženje likovnih umetnika.

Njegovo delo pulsiralo je energijom podneblja u kojem je nastalo, navodi se u saopštenju udruženja i dodaje da je bio umetnik-posvećenik, jedan od onih koji je živeo za umetnost i svoje bitisanje je podredio tome.

Rođen je u Oreovcu kod Niša.

Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem se i školovao.

Usavršavao se Beču, Atini, ovenčan je brojnim nagadama i prizanjima a poslednja u nizu je nagrada ULUS-ove Jesenje izložbe 2017. godine.

Pamtićemo ga kao čoveka otvorenog srca koji je uvek, svima i bez kolebanja pružao toplu reč, podršku…navode u Udruženju.

„Čitav je niz ciklusa i likovnih opservacija u kojima je Krstić studiozno zalazio u dubine ove tematske problematike. Jezik slika, grafika, crteža i skulptura koje je decenijama stvarao ne traže interpretaciju. Ona sama govore snagom poruke koju prenose. On se kroz delo suočavao sa svetom koji nas okružuje, zaboravljenim moralnim kategorijama i brojnim životnim istinama“, navode u saopštenju.

Oslanjajući se na lična iskustva a opservirajući kolektivnu svest, Velizar Krstić je stvorio umetnost koja je duboko prožeta umetničkim i moralnim vrednostima, umetnost koja svedoči i opominje, a iza njega je ostala umetnost koja se pamti, poručili su iz Udruženja likovnih umetnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.