Preminuo slovenački pisac i reditelj Marko Sosič

TRST – Poznati slovenački pisac i pozorišni reditelj Marko Sosič preminuo je juče u Trstu, posle teške bolesti, saopštila je beogradska izdavačka kuća Arhipelag, koja je objavila njegov čuveni roman “Balerina, balerina”.

Rođen 1958. godine, svestrani umetnik i plodni stvaralac režirao je predstave u više slovenačkih i italijanskih pozorišta, a najveći deo pozorišne karijere upravnika i umetničkog direktora proveo je u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu, gde je rođen i gde je živeo.

Pored pozorišne imao je i veoma uspešnu književnu karijeru, i tako je objavio knjige priča “Rosa na staklu” (1990) i “Iz zemlje i snova” (2011), autobiografske pozorišne hronike “Hiljadu dana, dvesta noći” (1996), kao i pet romana: “Balerina, balerina” (1997), “Tito, amor mijo” (2005), “Odakle olaziš u moju blizinu” (2012), “Kratki roman o snegu i ljubavi” (2014) i “Hleb, prašina” (2018).

Pisao je scenarija za dokumentarne filmove za italijansku televiziju RAI, kao i scenarija za igrane i dokumentarno-igrane filmove.

Sosič je dobitnik niza književnih, pozorišnih i filmskih nagrada.

Za roman “Balerina, Balerina” dobio je više značajnih priznanja i nagrada, a samo delo je dramatizovano u Trstu 1998. godine u pozorištu.

Slovenačka kompozitorka Petra Strahovnik, inspirisana ovim Sosičevim romanom, napisala je muzičko delo “Panisterija”.

Roman mu je izabran kao jedan od deset najboljih slovenačkih romana objavljenih posle pada Berlinskog zida u antologijskoj ediciji “100 slovenskih romana”, a na srpskom jeziku objavljen je upravo taj hit roman u izdanju Arhipelaga, upravo u toj ediciji.

Kritika je povlačila paralelu između Balerine Marka Sosiča i Foknerovog Bendžija iz dela “Buka i bes”.

Sosič je više puta boravio u Srbiji, na književnim ili pozorišnim susretima, bio je i član Srpskog PEN centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.