Preminuo Tomislav Senćanski, pisac o popularnoj nauci

BEOGRAD – Preminuo je Tomislav Senćanski, rođen 1933, diplomirani fizičar, autor prve zvanične zbirke zadataka iz fizike, autor više televizijskih naucno-obrazovnih serija, saradnik naučnih časopisa, konstruktor većeg broja nastavnih sredstava za oblast fizike i pisac brojnih knjiga o nauci.

Vest o smrti Senćanskog saopštila je danas izdavačka kuća „Kreativni centar“, čiji je bio višegodišnji saradnik, kao autor knjiga o popularnoj nauci za decu i dugogodišnji pedagoški savetnik.
Neumorni istraživac i pisac, više od pola veka proveo je popularišući nauku, znamenite naučnike i praktičnu stranu fizike.

Zbog svih uspeha na tom polju, Tomislav Senćanski je dobio mnoga priznanja, među kojima su Orden zasluga za narod, Medalja rada, nagrada „Neven“ za popularnu nauku, nagrada na Međunarodnoj izložbi didaktičkih sredstava u Portorožu i brojne plakete i diplome.
Svoju ljubav prema nauci Tomislav Senćanski je više od pedeset godina iskreno u ubedljivo prenosio mladima, podstičući ih da uče i da se sami uvere u zakonitosti po kojima se odvijaju fizičke pojave.

Smatrao je da je mladom čoveku potrebno da istražuje prirodu, tu najveću naučnu laboratoriju, i govorio je: „Priroda te očekuje. Pripremila ti je mnogo zanimljivih doživljaja, samo ih treba pažljivo otkriti i sa uživanjem prouciti“.
Autor je više knjiga koje su prevedene u Češkoj, Rusiji, Vijetnamu, Tajlandu, Indoneziji, Slovackoj, Kini, Indiji, Azerbejdžanu i Turskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.