U trendu

Preminuo veliki grčki muzičar Vangelis (video)

Vangelis, grčki kompozitor najpoznatiji po Oskarom nagrađenoj muzici za film „Vatrene kočije“, preminuo je u 79. godini, javila je u četvrtak Atinska novinska agencija.

Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije njegovog advokata, ANA je izvestila da je Vangelis preminuo u utorak kasno uveče, ne navodeći uzrok smrti, preneo je Rojters.

Evangelos Odiseas Papatanasiju, poznat kao Vangelis, rođen je u Volosu 29. marta 1943. godone i jedan je od najpoznatijih i najznačajnijih grčkih kompozitora svih vremena.

Upijao je tonove grčkih narodnih pesama i pravoslavne horske muzike, ali nije imao formalno muzičko obrazovanje, što mu je, kako je kasnije govorio, pomoglo da sačuva smisao za kreativnost.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 1960-ih godina sarađujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su „D Forminks“ i „Afrodit“s čajld“.

Tokom 1970-ih sarađuje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda „Jes“, Jonom Andersenom i pod zajedničkim umetničkim imenom „Jon i Vangelis“ objavljuju nekoliko albuma.

Njegovo najpoznatije delo je muzika za film „Vatrene kočije“, koji govori o trijumfu grupe britanskih trkača na Olimpijskim igrama održanim 1924. godine.

Pulsirajući ritmovi sintisajzera i uzburkana melodija učinili su usporenu početnu sekvencu grupe sportista koji trče na plaži modelom na koji film predstavlja sport.

Vangelis je jednom prilikom rekao da je muzika, koja mu je donela Oskara i nedeljama bila na vrhu top-lista, delom odavanje počasti njegovom ocu, koji je bio strastveni trkač amater.

Ali on je pomalo prezirao ogromnu popularnost koju je uživao, rekavši u jednom intervjuu da je to samo još jedno muzičko delo.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena.

Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti.

Od 2008. godine je počasni doktor nauka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar