U trendu

Presek 2020. godine u BDP: Izvedene četiri premijere

BEOGRAD – Upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, reditelj Jug Radivojević, ocenio je da je 2020. godina bila izuzetno teška za umetnost i posebno teatar, gde su bili nemogući uslovi za rad zbog pandemije kovida 19, ali da su ipak i pored toga uspeli da izvedu četiri premijere.

Prvi čovek teatra na Krstu podsetio je da su u stalni radni odnos tokom ove godine primljeni glumci Miloš Biković, Andrija Kuzmanović, Marko Gvero i Vanja Nenadić.

Prva nova produkcija koja je realizovana ove jeseni bila je adaptacija poznatog filma “Ružni, prljavi, zli” Etore Skole, u režiji Lenke Udovički, sa Ozrenom Grabarićem u glavnoj ulozi, gostom iz Hrvatske, koji je već ranije oduševio srpsku publiku monodramom “Dnevnik jednog ludaka” i “Hinkeman”, u režiji pokojnog umetnika Igora Vuka Torbice.

Predstava BDP-a je naišla na veoma pozitivan prijem publike, posebno zbog glavnog glumca.

Onda je bila izvedena predstava kao istraživački projekat “Nije to to – Studije Fausta” slovenačkog reditelja Tomija Janežiča, po tekstu Simone Semenič, u koprodukciji sa Sarajevskim Ratnim teatrom Sartr i Kraljevskim pozorištem “Zetski dom” sa Cetinja.

Takođe je sa uspehom izveden i “Čitač” prema čuvenom bestseler romanu Bernarda Šlinka u režiji Borisa Liješevića, sa Mirjanom Karanović i Markom Grabežom u glavnim ulogama.

Četvrto delo je autorski projekat “Jugojugoslavija” nemačkog reditelja korejskog porekla Bona Baka sa Isidorom Simijonović u glavnoj ulozi.

Radivojević je u razgovoru sa novinarima najavio i ponovo otvaranje letnje scene BDP Arena, od maja do oktobra, kada će se sve vreme igrati predstave sa aktuelnog repertoara.

Na konferenciji za medije već su iz uprave BDP-a najavili svih 10 predstava koje će se realizovsati tokom cele kalendarske 2021. godine: “Kišne kapi na vrelom kamenju”, “Baal”, “Dan kada ja više nije bilo ja”, “Tiho teče Misisipi”, “Cement Beograd”, “Demokratija”, “U raljama života”, “Living Room”, “Zelena čoja Montenegra” i “Divlje meso” gde glavnu ulogu tumači proslavljena glumica Branka Katić, sa zapaženom karijerom u Engleskoj.

Takođe, u ovo doba pandemije, neki od komada BDP-a su gostovali na festivalima, i dobijali nagrade, kao što je nagrađen Rade Šerbedžija na Dubrovačkim letnjim igrama priznanjem “Orlando” za glavnu ulogu u drami “Ko se boji Virdžinije Vulf?” Edvarda Olbija, rediteljke Lenke Udovički, koprodukcija BDP i “Ulyšes” teatra sa Briona, u Hrvatskoj.
Na festivalu “Desire” u Subotici, osnivača Andraša Urbana, gostovale su produkcije BDP-a “Jugojugoslavija” i “Studije Fausta”, dok je predstava “Čitač” dobila poziv da učestvuje na festivalima MEŠ u Sarajevu, Grad teatar Budva i Užice, a “Sumrak bogova” će takođe gostovati u Budvi na leto 2021.

Radivojević je pohvalio i uspeh sa emitovanjem predstave “Kad su cvetale tikve” u režiji Bobana Skerlića, 24. decembra na YouTube kanalu pozorišta.

Kao direktan prenos taj spektakl zabeležilo je značajan rekord, jer je predstavu onlajn gledalo oko 10 000 ljudi iz 572 različita grada po celom svetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.