U trendu

Prestižna američka nagrada za dizajnera Mirka Ilića

BEOGRAD – Prestižnim američkim priznanjem „Graphis Silver Award za 2022. godinu“ nagrađen je svetski poznati dizajner Mirko Ilić za plakate predstava „Kaspar“, „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“, „Beogradska trilogija“ i „Pučina“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, saopštili su danas iz JDP-a.

Plakati će biti objavljeni u publikaciji Graphis Poster Annual 2022.

Graphis magazin je osnovan 1944. godine i jedan je od najuglednijih i najuticajnijih časopisa koji promoviše najbolje iz oblasti dizajna, advertajzinga, fotografije i ilustracije.

Svake godine, Graphis najbolje radove objavljuje u svom godišnjaku.
Na izložbi koje je Udruženje umetnika Moskve organizovalo povodom izbora najboljih dizajnerskih rešenja plakata iz celog sveta, pod nazivom „Moskovski konkurs plakata“, predstavljeni su i radovi Mirka Ilića za predstave Ujka Vanja i Sudnji dan.

Izložbu prati i katalog sa svim izabranim plakatima među kojima su i spomenuta dva.

Tokom protekle četiri sezone, koliko sarađujemo sa Mirkom Ilićem, plakati koje radi za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobili su brojne nagrade između ostalih i već spomenutu Graphis Silver Award za predstave Lorencačo i Ujka Vanja 2019. i predstave Vrat od stakla, Ujka Vanja i Natan Mudri 2020.

Samo tokom prošle godine, plakati za predstave „Ujka Vanja“, „Vrat od stakla“ i „Selestina“ dobili su nagradu za izuzetnost Internacionalnog magazina za umetnost i dizajn Creative Quarterly.

Plakati za predstave „Vrat od stakla“, „Lorencačo“, „Natan Mudri“, „Ujka Vanja“ i „Selestina“ dobili su prestižnu nagradu za vrhunsko ostvarenje u domenu ilustracija američkog časopisa Communication Art.

Plakat za predstavu „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ objavljen je u godišnjem izdanju Azijsko-pacifičkog dizajna, prve i najuticajnije publikacije u ovom regionu u oblasti dizajna (Asia Pacific Design).

U knjizi Making posters svetski poznatih i višestruko nagrađivanih dizajnera Skota Laseroua i Natalije Delgado našli su se plakati predstava „Vrat od stakla, Lorencačo, Natan Mudri, Selestina i Ujka Vanja.

Među radovima iz celog sveta na Međunarodnom bijenalu grafičkog dizajna „Zlatna pčela“ u Moskvi bili su izloženi i plakati Mirka Ilića za predstave „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ i „Putujuće pozorište Topalović“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.