Pretpremijera „Ime naroda“ u Srpskom narodnom pozorištu

NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu sinoć je održana pretpremijera filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića, u produkciji „Zilion filma“.

Film po scenariju Milovana Vitezovića, u kojem glavnu ulogu tumači Ljubomir Bandović, prati život i rad uglednog advokata, političara Svetozara Miletića (1826-1901) i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Film o Svetozaru Miletiću, najvećem i najuticajnijem srpskom političaru u Austrougarskoj u drugoj polovini 19. veka, priča je o čoveku koji traži pravdu za svoj narod, ispričana kroz vizuru Miletićeve ćerke Milice Tomić, jednog od prvih boraca u svetu za ravnopravnost žena.

Inicijativu za snimanje filma o najvećoj ličnosti u istoriji srpske Vojvodine i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji našeg naroda, a u okviru obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, pokrenuo je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

U filmu je učestvovalo više od 100 glumaca i najvećim delom sniman je na teritoriji AP Vojvodine.

Film je snimljen uz podršku Pokrajinske vlade, Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Grada Novog Sada i drugih lokalnih samouprava AP Vojvodine.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, projekciji filma prisustvovale su brojne javne ličnosti iz sveta filma, umetnosti i politike, režiser Darko Bajić, kao i glumačka ekipa predvođena Ljubomirom Bandovićem, Anjom Pavićević, Andrijom Kuzmanovićem, Milutinom Mimom Karadžićem i Anom Franić.

Film „Ime naroda“ sutra će otvoriti Palićki filmski festival.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.