U trendu

„Priča o vojniku“ Igora Stravinskog oduševila publiku u BF

BEOGRAD – Muzičko-scensko delo Igora Stravinskog „Priča o vojniku“ izvedeno je sinoć drugi put u sali Beogradske filharmonije, a publika je baš kao i prethodne večeri ovacijama ispratila sa scene protagoniste ovog specifičnog scenskog eksperimenta.

Autorski tim „Priče o vojniku“, uz muzičare, činili su pozorišni i video umetnici.

Krajem Prvog svetskog rata Igor Stravinski je napisao Priču o vojniku, muzičko-scensko delo koje prema njegovom uputstvu treba da bude „igrano, pevano i recitovano“.

U osnovi je mitska priča, zasnovana na motivima ruske narodne bajke, o vojniku koji prodaje dušu đavolu.

U tim ulogama našao se Ivan Tasovac, koji je ujedno i narator, a za Glas razuma i plesni deo bila je zadužena glumica Una Đelošević.

Video-materijal i scensku izvedbu muzičara i protagonista rediteljski je uobličio Nikola Zavišić.

„Kada su me pozvali iz Beogradske filharmonije, odlučio sam da napravimo nešto što zabavlja muzičare i sve ljude koji su uključeni u organizaciju i realizaciju ovog neobičnog umetničkog događaja,a da je u duhu sa svim što je Stravinski hteo da kaže sa svojom pomerenom i avangardnom muzikom“, kazao je Zavišić za Tanjug.

On dodaje da se klasična muzika vrlo često zove ozbiljnom bez ikakvog razloga.

Kamerni ansambl predvodiča je prva violina i koncertmajstor Beogradske filharmonije Tijana Milošević, koja je inicirala projekat u okviru svog doktorskog rada.

„Stravinski je uvek u modi i njegovo delo ‘Priča o vojniku’ je uvek u modi. taj mefistofelovski momenat je uvek prisutan“ kazala je Milošević i dodala da se Beogradska filharmonija ne boji izazova.

„Pandemija nas je omela da pre realizujemo ovaj umetnički događaj. Interesantno nam je da se igramo i nastavićemo sa ovakvim eksperimanetima na radost publike“, kazala je Milošević za Tanjug.

„Priču o vojniku“ izvodili su najveći svetski ansambli i velikani scenske umetnosti, poput Rudolfa Nurejeva, Marsela Marsoa i Pitera Justinova, a inspirisala je i rok muzičare Frenka Zapu i lidera grupe Pink Flojd Rodžera Votersa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar