Prijatelji o Arsenu: Otišao veliki čovek, pesnik, umetnik

Otišao je veliki pesnik, veliki čovek, veliki prijatelj, jedan muzičar, jedan trubadur i jedan pomalo slikar, rekli su prijatelji i kolege iz bivše SFRJ na vest o smrti Arsena Dedića.

Malo ko nam je za naših žalosnih povesti toliko suza izmamio kao Arsen Dedić svojim pesmama, naveo je književnik Miljenko Jergović u tekstu u Jutarnjem listu.

O, kako se samo plakalo, gde god se razumevao ovaj jezik kao svoj materinji, i kako su samo bili raznoliki razlozi za plač nad pesmama Arsena Dedića. Kada čujem njegov glas s ploče „Pjevam pjesnike“ kako peva Ujevićev „Odlazak“, meni se nepogrešivo plače, pa se ućutim, uvučem se u sebe i čekam da prođu te tri minute.

A to je samo jedna od barem 20 njegovih pesama uz koje se ne može ni razgovarati, ni ćutati, ni biti zajedno, ni biti sam, naveo je on.

„Iako, neverovatno je da umre tako živ čovek. Mora da se i smrt tome iznenadila. Nikada još u Hrvatskoj nije umro neko ko je bio toliko živ. Previše je to za jedan grob. Jedan pesnik, i jedan muzičar, i jedan trubadur, i još jedan pomalo slikar. Ako je stvarno umro Arsen Dedić, tada se cela naša zemlja, od severnih do južnih mora, od Atlantika do Urala, pretvorila u grob“, zaključio je Jergović.

Izgubili smo velikog čoveka, rekao je Jutarnjem slovenački kantautor Zoran Predin. „Kad ode takva osoba poput njega uvek ostane grozna praznina i ne znamo šta će biti dalje. Otišao je velikan i upravo zato je ta praznina tako velika“.

„Otišao je veliki pesnik, veliki čovek i veliki prijatelj. Otišla je duša koja je moje srce uvek punila velikom nežnošću“, dodala je muzičarka Tereza Kesovija.

Glumac Rade Šerbedžija je na vest o Dedićevoj smrti rekao da se za Arsenove prijatelje, porodicu, sve one koji su slušali i voleli njegove pesme dogodila jedna strašna smrt. „Smrt koja sve uništi, koja razori sve oko sebe. Smrt koja te baci u beznađe, smrt koja se dogodi kada padne jedan ovako veliki hrast“, rekao je Šerbedžija.

R.I.P Arsen Dedić. Veliki car koji je obeležio jedno vreme i napisao mnogo predivnih pesama, poručio je preko Tvitera pevač Vlado Georgijev.

U svetu muzike i lirike niko mu nije ravan i čini mi se da ćemo se dugo načekati pre nego što nam se opet dogodi ovakav umetnik, rekao je Masimo Savić koji je sa Dedićem snimio duet „Za jednom kapi čistog života“.

„Javiše mi da si odustao od daljeg druženja sa svetom. Svet nikada neće odustati od druženja sa tobom dragi, veliki i jedini Arsene“, napisao je na Fejsbuku makedonski umetnik Zafir Hadžimanov.

Hrvatski muzičar Toni Centinski je, takođe preko Fejsbuka, naveo da je druženje sa gospodinom Arsenom bila privilegija, kao što je privilegija bila od njega učiti. „Pamtiću ga kao hodajuću instituciju i enciklopediju. Mislim da je imao toliko poučnih reči i rečenica da mu ni Gugl nije bio ravan. Cinik sa posebnim smislom za humor“, naveo je Cetinski.

„Velika je sada tuga…otišla je istinska legenda ne samo ovog našeg područja, nego legenda svetskog kalibra… Arsene hvala za umetnost!“, poručio je Đorđe Balašević i na Fejsbuku i Jutjubu postavio „Pesmu Arsenu“.

Legendarni kantautor Arsen Dedić preminuo je sinoć u Zagrebu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.