U trendu

„Princeza Zlatka” iz Banja Luke gostuje 13. marta u Beogradu

BEOGRAD – Edukativna predstava za decu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” autora i reditelja Marka Dukića, produkcije Nevid teatra iz Banja Luke, gostovaće u subotu 13. marta u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu.
Ulaz na predstavu je besplatan uz obaveznu rezervaciju, a samo izvođenje je deo turneje tog regionalnog pozorišta širom Srbije u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru” u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije.

Pored predstave, istog dana u foajeu pozorišta biće organizovane besplatne dramske interaktivne radionice za decu.
Turneja obuhvata 10 gradova Srbije, a predstava je već izvođena u Smederevu, Pančevu, Šapcu, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu.

Danas je u planu Gornji Milanovac (Kulturni centar), a onda dalje putuje ovim redosledom: Kruševac (Kruševačko pozorište, 10.3.), Niš (Pozorište lutaka Niš, 11.3.) i Beograd (Malo pozorište „Duško Radović”, 13.3.).

Predstava govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralja Žutka.

Kraljevstva predstavljaju bosanske gradove Sarajevo, Tuzlu, Banja Luku, Jajce, Trebinje i Mostar.

U ovom komadu igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i autor projekta Marko Dukić, a Vujanović Andrić vode i interaktivne radionice.

Pre svakog izvođenja predstave, a s namerom obrazovanja pozorišne publike, biće prikazan animirani pozorišni bonton za decu i odrasle u produkciji Nevid teatra autora i reditelja Marka Dukića, koji potpisuje i ilustracije, dizajn likova, animaciju, muziku i zvučne efekte.
„Za uživanje u predstavama, bilo da je reč o deci, odraslima, ili glumcima na sceni, nije potrebna samo ljubav prema pozorištu, već i kašičica manira, te prstohvat lepog ponašanja koje dolikuje boravku u svakoj kulturnoj instituciji”, kaže Dukić, te dodaje da se gledanje animiranog bontona preporučuje u velikim količinama i do deset puta dnevno.

U okviru turneje Nevid teatar će promovisati i ilustrovanu knjigu 15 bajki i basni za decu, audio-knjigu i verziju audio-knjige za decu sa poteškoćama u razvoju.
Ilustracije su delo Dukića, a bajke i basne deci čitaju Svjetlana i Dejan Andrić, kao i sam Dukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.