U trendu

Priprema se osnivanje Pozorišne unije Srbije

NOVI SAD – Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine i Srbije održale su u ponedeljak sastanak u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde je ključna tema bila usvajanje ideje o kreiranju Pozorišne unije Srbije, koja bi se ogledala u spajanju te dve strukovne organizacije.

Tom susretu prisustvovalo je 30 predstavnika iz teatara širom Srbije, koji su razmenjivali ideje i iskustva, i razgovarali o veoma aktuelnim pozorišnim temama, a sastanak su predvodili predsednici te dve Zajednice – Valentin Vencel, upravnik Novosadskog pozorišta i Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Narodnog pozorišta Niš.

“Već neko vreme zagovaramo ideju o pripajanju zajednica, koja se bazira na potrebi onog dela struke, spremnog na saradnju i zajedničko razmišljanje i delovanje”, izjavio je predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine – Valentin Vencel.

On smatra da je cilj da se zamisao sprovede uz uvažavanje istorijskih i estetskih tekovina kojima raspolažu obe strukovne zajednice, kao i poštovanje specifičnosti svakog pojedinačnog teatra.

Svrha postojanja ovakve pozorišne unije je oblikovanje zajedničkog nastupa predstavnika pozorišta na teritoriji Republike Srbije, kako je navedeno na sastanku, kao i formulisanje zajedničkih problema.

Takođe, cilj ove ideje je i uspostavljanje trajne komunikacije između pozorišta i nadležnih organa – ministarstva i lokalnih samouprava, radi unapređenja i afirmacije pozorišne umetnosti u Srbiji.

Prvi korak ka realizaciji biće priprema prvog primerka osnivačkog akta koji će ujedno biti i povod za naredni sastanak članova Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine i Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

Na radnom sastanku je bilo reči i o trenutnoj situaciji u teatrima Republike Srbije, kao i o eventualnim planovima za period nakon popuštanja svih mera koje su uzrokovane pandemijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.