U trendu

Priština nastavlja kampanju, potražuje nove muzejske eksponate

PRIŠTINA – Prištinsko Ministarstvo kulture, sporta i omladine nastavilo je kampanju potraživanja artefakata od Srbije.

U Tviter objavi navode da je lampa od pečene gline iz perioda između trećeg i četvrtog veka, otkrivena na severnoj nekropoli ostataka rimskog grada Ulpijane, nedaleko od Prištine, jedan od 1.247 eksponata iz zbirke kulturnog nasleđa tzv. Kosova koje, kako oni tvrde, Srbija „ilegalno drži“.

„Ova lampa, napravljena od pečene gline, iz 3.-4. veka, otkrivena na severnoj nekropoli Ulpijane nalazi se među 1.247 eksponata zbirke kulturnog nasleđa koje Srbija ilegalno drži više od dve decenije“, napisali su na Tviteru iz ovog ministarstva.

U prištinskom ministarstvu takođe najavljuju da ta, kako kažu, „borba za restituciju eksponata“ neće prestati „sve dok svaki predmet kulturne baštine ne bude vraćen u mesto porekla“, odnosno muzejima u Prištini.

Ministarstvo kulture Republike Srbije već je ranije reagovalo na uporne zloupotrebe privremenih institucija u Prištini i njihove pokušaje da prisvoje kulturnu baštinu, i ukazivalo da je Srbija članica Uneska i potpisnica kulturnih konvencija, koje poštuje i posvećeno sprovodi.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, navedeno je na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva kulture Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.