U trendu

Priznanja u kulturi za Diklica, Odzaklijevsku, Kostjukova. . .

BEOGRAD – Odluka za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina usvojena je danas na sednici Vlade Republike Srbije, a među nagrađenima su glumac Bogdan Dilkić, pevačica Maja Odžaklijevska, baletski umetnik Konatsantin Kostjukov, filmski znalac Radoslav Zelenović…, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Odluka o dodeli nacionalnih priznanja doneta je posle osam godina, na predlog Komisije za utvrđivanje ispunjenosti uslova za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, a na osnovu predloga reprezentativnih udruženja u kulturi i nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici : pesnik Đorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog i publicista Smiljka Isaković, likovni umetnik Jovan I. Rakidžić, umetnički fotograf, foto dizajner Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković, dramski umetnik i glumac Bogdan Diklić, dramski umetnik, glumac Vojislav Brajović, dramski umetnik, glumac Lazar Ristovski, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, arhitekta Vasilije Milunović, muzičar instrumentalista, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi Prof.dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Zelenović, vokalni solista Maja Odžaklijevska, pozorišni reditelj Miroslav Benka i vokalni solista, muzičar Borisav Đorđević.

Priznanje se može dobiti i za filmsku umetnost i audio vizuelno stvaralaštvo, scensko stvaralaštvo i interpretaciju u pozorišnoj umetnosti, muzičko scensko stvaralaštvo i interpretaciju u operi, ili za umetničku igru, odnosno klasičan balet, narodnu i savremenu igru.

Tu su i digitalno stvaralaštvo i multimedija, arhitektura, prevođenje stručnih i naučnih tekstova, istraživanje, zaštita, prikupljanje i predstavljanje pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, filmska, filmske i televizijske delatnosti, izdavaštvo i drugo.

Pravo na Priznanje može ostvariti umetnik ili stručnjak u kulturi, državljanin Srbije, koji je doprineo razvoju kulturnih vrednosti u Srbiji odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, odnosno da je dobitnik najznačajnijih nagrada i priznanja, i da je ostvario pravo na penziju.

Dobitnici Priznanja imaju pravo na doživotno mesecno primanje u iznosu prosečne zarade bez poreza i doprinosa u Srbiji za mesec jul prethodne godine.

Od 2007. godine počele su isplate novčanih dodataka zaslužim umetnicima.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Do 2013. godine nacionalnu penziju je dobilo 523 kulturna poslenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar