U trendu

Probe drame “Sin” počele danas u Ateljeu 212

BEOGRAD – Probe nove predstave “Sin” u Ateljeu 212, prema komadu francuskog dramskog pisca Florijana Zelera, u režiji Ane Tomović, počele su danas, javilo je to pozorište.

Autor nije ranije imao izvođenje svojih dela u Srbiji, a u pitanju je savremeni pisac romana i drama, koga je magazin “Gardijan” proglasio “najuzbudljivijim dramskim piscem našeg vremena”.

Dobitnik je mnogih prestižnih priznanja za dramsko stvaralaštvo kao što je čuvena Molijerova nagrada.

“Sin” zapravo predstavlja završnu trilogiju njegovog serijala unutar kojeg pisac istražuje porodične odnose tako što se uvek fokusira na jednog člana.

Tako je prvi deo ovog triptiha bio komad “Otac”, inače Zelerovo delo sa najviše nagrada, a upravo je snimljen i film prema toj drami sa Entonijem Hopkinsom i Oliviom Kolman u glavnim ulogama.

Drugi komad je “Majka” koji je imao svoju pozoršnu premijeru u Njujorku sa Izabel Iper i Krisom Notom (serije “Seks i grad”, “Red i zakon”).

Njegove drame se igraju u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Americi.

Drama “Sin” težište stavlja na porodične odnose i depresiju sina koji pati nakon razvoda svojih roditelja, gde pisac precizno istražuje osećanja svojih junaka, unutrašnja previranja i njihove međusobne odnose.

Rediteljka Tomović za relativno kratko vreme ponovo režira na velikoj sceni Ateljea 212, nakon predstave “Homo Faber”, gde je glavnu ulogu imao Svetozar Cvetković, koji i ovde igra.

Osim Cvetkovića, u ovoj drami likove će oživeti: Isidora Minić, Tamara Dragičević, Bane Zeremski i Luka Jović – prvi put u Ateljeu 212 u naslovnoj ulozi Sina.

Tokom ove pozorišne sezone, Atelje je izveo pet premijera – “Lonely Planet”, “Ruska smrt”, “Jedan Pikaso”, “Dabogda te majka rodila” i “Pred svitanje”.

Ova šesta premijera je planirana za početak marta 2021, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli.
Prevodilac drame je dramaturg Ivana Dimić, inače bivša direktorka ovog pozorišta, dok autorsku ekipu čine još – scenograf Jasmina Holbus, kostimograf Momirka Bailović i psiholog saradnik na predstavi Nina Umićević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.