U trendu

Prodaja umestničke kolekcije posle razvoda braka

NJUJORK – Američkom biznismenu i trgovcu nekretninama Hariju Meklouu i njegovoj sada bivšoj supruzi Lindi, sud je tokom brakorazvodne parnice 2018. godine naložio da svoju umetničku kolekciju prodaju i podele novac od prodaje.

Tako su se u Njujorku juče na aukciji pojavila umetnička dela – slike i skulpture – poznatih umetnika među kojiam su bili i radovi Endija Vorhola, Džeksona Poloka i Marka Rotka, prenosi BBC.

Juče je na aukciji ponuđeno 35 umetničkih dela koja su vlasništvo Harija i Linde, a još 35 umetničkih predmeta iz njihove kolekcije biće stavljeno na aukciju sledeće godine.

Na jučerašnjpoj aukciji slika pod brojem 7 Marka Rotka prodata je za 82,5 miliona dolara.

Nije jasno ko je bio kupac, ali prema novinskoj agenciji Rojters, slika je prodata nakon žestokog nadmetanja klijenata iz Azije.

Aukcijski broj 17, delo Džeksona Poloka iz 1951. godine prodato je za 61,2 miliona dolara, a grafika Endija Vorhola Merilin, koja je napravljena ubrzo nakon smrti glumice Merilin Monro, promenila je vlasnika za 48,5 miliona dolara.

Kolekcija je procenjena na 400 miliona dolara i obišla je nekoliko lokacija uključujučhi Tajpej, Hong Kong, Pariz i London pre nego što se vratila u Njujork.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.