U trendu

Producent Miloš Ignjatović za Tanjug: Budućnost je u koncertnoj industriji

BEOGRAD – Producent Miloš Ignjatović je izjavio da će
muzičku konferenciju Kontakt, od 23. do 26. marta u Beogradu, obeležiti, između ostalog, veliki broj ozbiljnih gostiju iz inostranstva.

Ignjatović je rekao Tanjugu da je sedmi Kontakt hibridni događaj koji obuhvata nekoliko formata, u osnovi je konferencija fokusirana na profesonalce iz muzičke industriju, i „ove godine je izrazito internacionalna“.

„Prvi put dolazi veliki broj stranih, ozbiljnih gostiju iz Engleske, Amerike, Španije…To je jako važno, jer se time postiže razmena iskustava i znanja. Muzička industrija postoji kod nas od dvehiljaditih, ali ipak kaskamo za svetom i možemo puno da naučimo“, ocenio je Ignjatović

Uključen u realizaciju brojnih muzičkih događaja, poput festivala Egzit, Sinema siti, ili koncerata Madone i Red hot čili pepersa, Ignjatović primećuje da i domaća muzička industrija ima svojih prednosti, i da je zato bitna razmena iskustava kroz panele i diskusije na Kontaktu.

Ignjatović je naveo da je izdavaštvo kao deo muzičke indsutrije u problemu, pošto je danas dominantno digitalno izdavaštvo u kome ima sve manje novca za autore i izvođače.

„Izdavaštvo praktično služi za promociju novih pesma i preslušavanje starih,
ali nema novca više u tome, dok je uživo izvođenje, to se pokazalo tokom korone, nešto nezamenjivo“, primetio je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, „nijedan strim i snimak koncerta ne može da prenese emociju koja nastaje direktno između izvođača i publike“.

„Mislim da će koncertna industrija sve više uzimati maha. Postaje globalni fenomen. Više će biti problem naći dobrog izvođača, a publika je više nego rapsoložena“, naglasio je Ignjatović.

Kada je pokrenut Egzit 2000/01. u Novom Sadu, prvih 10 godina je bio jedini festival južno od mađarskog Sigeta, i Ignjatović kaže da za to vreme „niko nije uspevao da uhvati korak“.

„Sada, 20 godina kansije situacija je drugačija. Svako mesto ima manji ili veći festtival. Arsenal fest (u Kragujevcu) je definitivno jedan od boljih, a ima ih u regionu sjajnih“; rekao je Ignjatović.

Kada je Ignjatović bio krenuo se baviti muzičkim poslom u Engleskoj je bilo 100 festivala, a „deset godina kasnije je preko 1.000“.

„Festivali su sjajno mesto za konzumiranje muzike. Puno daju posetiocu za cenu ulaznice koja je pristupačna i svako ako se malo potrudi može da kupi“, ocemnio je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, fesrtivalsko iskustvo je neuporeedivo sa solo koncertom, koji ima svoju draž, ali su festivali u prednosti kao preplitanje različtih žanrova i publike.

„Zbog toga su toliko privlačni i mislim da će ih biti sve više i više. Pravo pitanje je borbe oko izvođača, jer je toliko teško bukirati ozbiljnog izvođača, didžeja ili bend. Najbolji nemaju slobodne datuem i to je realnost danas“, naveo je Ignjatović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.