U trendu

Projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“

BEOGRAD – U cilju uključivanja republičkih, regionalnih i lokalnih ustanova kulture u proces realizacije zvaničnog programa projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Fondacijom Novi Sad 2021, saopštili su iz Ministarstva.

Evropska prestonica kulture, organizovalo je predstavljanje ovog projekta od nacionalnog značaja u Klubu poslanika.
Tokom predstavljanja, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je poziv direktorima i predsednicima upravnih odbora ustanova kulture, kao i zaposlenima koji učestvuju u kreiranju programskih aktivnosti da sa velikom pažnjom sagledaju mogućnosti saradnje sa Fondacijom Novi Sad 2021.

Prema rečima ministra, u ovaj projekat država i Ministarstvo kulture i informisanja ulažu dosta sredstava i od njega očekuju velike rezultate.

Vukosavljević je dodao da je „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ dobra prilika za unapređenje postojećih modela u kulturi, ali i za promociju i afirmaciju Republike Srbije u evropskim i svetskim okvirima.
Istaknuto je da je u godini dobijanja titule „Evropska prestonica kulture“ značajno da se predstave ustanove kulture i druge organizacije iz cele Srbije, i na taj način poveća njihova vidljivost i promoviše nacionalna kultura lokalnoj, regionalnoj i evropskoj publici i stručnoj javnosti.
Novi Sad je 2016. godine proglašen za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu što predstavlja jedan od najvećih projekata Evropske unije u oblasti kulture.

Takođe, proglašen je i projektom od nacionalnog značaja, imajući u vidu stratešku važnost ove prestižne evropske titule.
Dobijanje titule „Evropska prestonica kulture“ omogućava oživljavanje kulturnog života gradova, povećanje kreativnosti i promenu slike o njima, čime se doprinosi i njihovom dugoročnom razvoju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.