U trendu

Projekat “Sezona boravka napolju“ od 10. avgusta u Šumatovačkoj

BEOGRAD – Samostalni umetnički projekat Vesne Opavsky “Sezona boravka napolju“, koji čine izložba grafika “Sezonarijum“ i hepening “Park je moje dvorište“ biće otvoren 10. avgusta u Centru za likovno obrazovanje “Šumatovačka“ u Beogradu, saopštili su danas organizatori događaja.

Po rečima organizatora, ovaj projekat je posvećen negovanju odnosa prema priroodi i predstavlja svojevrstan poziv građanima da otkriju i koriste pun potencijal gradskih zelenih površina.

Serija grafika “Sezonarijum“ nastaje od 2019. godine i predstavlja kombinaciju crteža i fotografija izvedenih u tehnici digitalne štampe.

Radovi predstavljaju “male prirodne oaze kao utočišta od gradskog betona i gradske užurbanosti, a ovalni oblici u koje su florali motivi “spakovani“ indirektno podsećaju na logotipe u vidu izdvojenih oblika i boja predela odakle su uzorci uzeti“.

Hepening “Park je moje dvorište“ odigraće se u dvorištu umetničkog prostora “Šumatovačka“ u formi grupnog piknika, a učesnici će biti svi posetioci koji će, pored toga što će biti bosonogi i na taj način u direktnom kontaktu sa zelenilom, moći da obrazlože šta priroda njima znači.

Pored toga, u ovoj vračarskoj bašti biće postavljene reciklažne kante i podeljeno više informacija o recikliranju na teritoriji Beograda, kao i mapa reciklažnih kontejnera.

Komunikacija će se odvijati i na društvenim mrežama pod oznakom #parkjemojedvorište.

„Ponekad je dovoljno jedno lepo iskustvo da promeni čovekov pogled na svet. Izlet usred Beograda na kome ljudi dele svoja najlepša sećanja iz prirode u spontanoj i neformalnoj atmosferi, osmislila je Vesna Opavsky kao način da skrene pažnju na vrlo ozbiljnu ideju… Kroz cikluse digitalnih grafika njena tema je dobijala sve više ekološki karakter, sa izrazito afirmativnim pristupom, naglašavajući ono što je u odnosu čoveka i prirode lepo, a ne ružno. Vesna prilazi ekološkom aktivizmu sa pozitivne strane umesto kroz strah, koji je svakako već prisutan u ljudima usled velikih promena koje pogađaju planetu“, navodi slikar i esejista Jasna Opavski u katalogu postavke.

Opavsky je umetnica slovačkog porekla koja živi i radi u Srbiji i Belgiji i kroz svoju umetnost se bavi temama ekologije i značaja očuvanja prirode.

Diplomirala je, magistrirala i doktorirala grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a njen pristup digitalnoj grafici ogleda se u kombinovanju akvarela, kolaža i fotografije.

Izlagala je na 12 samostalnih izložbi i na stotinak grupnih širom Evrope, a za svoje radove je četiri puta nagrađena.

Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kao i Mense.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.