U trendu

Projekcija filma „Peto pismo Hilde Dajč“ sutra u Gračanici i Prizrenu

GRAČANICA – Projekcija dokumentarnog filma „Peto pismo Hilde Dajč“ reditelja Ivice Vidanovića biće održana sutra u Gračanici i Prizrenu, saopštio je Muzej žrtava genocida, koji je koproducent projekta, uz kompaniju Telekom Srbija.

Projekcija filma i prateća tribina “Kozara 1942″ održaće se u Bogosloviji u Prizrenu u 12 sati i u velikoj sali Domu kulture „Gračanica“ u 19 sati.

Na predstojeću projekciju tog polučasovnog filma poziva i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, koorganizator umetničkog događaja na Kosovu i Metohiji.

Dokumentarno-igrani film „Peto pismo Hilde Dajč“ premijerno je prikazan 27. januara u Mts Dvorani u matine projekciji, a nalazi se već na YouTube kanalu Muzeja žrtava genocida.

Uskoro će biti preveden na engleski jezik.

Tokom ove nedelje film će biti prikazan u programu Radiotelevizije Srbije kao TV premijera.

Radnja filma prikazuje sudbinu jevrejske devojke Hilde Dajč, na neki način srpske Ane Frank, u okupiranom Beogradu, njenu požrtvovanost i hrabrost, odlučnost da pomogne svojim sunarodnicima u koncentracionom logoru po cenu sopstvenog života.

Iza Hilde Dajč ostala su četiri pisma neprocenjive istoriografske vrednosti, a koja svedoče o životu i smrti u logoru na Starom Sajmištu.

Njeno „peto pismo“ je „napisano“ 80 godina kasnije i upućeno je svima nama – da se setimo i ne zaboravimo herioine naše prošlosti.

Projekciju filma prati predavanje „Kozara 1942“ koje će održati kustos Muzeja žrtava genocida istoričar Bojan Arbutina.

Predavanje će biti posvećeno kozaračkoj epopeji iz 1942. godine kada je srpski narod doživeo jedno od svojih najvećih stradanja u svojoj dugoj istoriji.

Uz istorijski osvrt na vreme, mesto i kontekst stradanja, predavač će provesti slušaoce kroz predele Bosanske krajine tokom Drugog svetskog rata, identifikovaće glavne istorijske procese, zločince i žrtve i upoznaće zainteresovane sa stradanjem srpskog naroda na prostoru takozvane Nezavisne države Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.