U trendu

Promocija knjige Iza sedam logora trećeg dana Mirdite

PRIŠTINA – Trećeg, završnog dana festivala „Mirdita, dobar dan!“ u Prištini održano je predstavljanje knjige „Iza sedam logora“, uz prateću izložbu fotografija autora Hrvoja Polana (1971-2019) i debatu „Kultura kao političko oružje“.

Predstavnica izdavača Foruma ZDF Vjera Ruljić podsetila je na promociji da su novinari Nemanja Stjepanović i Viktor Ivančić, uz Polana, napravili fotomonografiju o domovima kulture i bioskopima u kojima su počinjeni zločini tokom ratova devedesetih.

Govoreći pred novinarima i posetiocima u ispunjenoj Galeriji Umetničkog fakulteta u Prištini, Ruljić je navela da su u knjizi Stjepanović i Ivančić „hirurški vrlo precizno, bez udvoričke politike, govorili o zločinima“ u objektima podignutim u socijalističkoj Jugoslaviji.

Knjiga objavljena 2019. godine sadrži brojne fotografije kojima je Polan ovekovečio savremeni izgled domova kulture u Rudom, Vitezu, Kosovu Polju, Palama, Pilici, Trnopolju, kao i muzeja u Jablanici, bioskopa u Glogovcu, ulaza u luku Lora i drugih mesta.

„Kad je Polan doneo negative slika, kazao je da ga je motivisalo da slika to što je bilo toliko krvi na zidovima. I ta krv ga je uvek užasavala, jer je znao šta se tu događalo“, rekla je Ruljić.

Prema njenim rečima, naziv „Iza sedam logora: od zločina kulture do kulture zločina“ osmislio je Ivančić, koji znajući šta se u tim zdanjima dešavalo „nije mogao drugačije nego da to nazove logorima“.

Uz promociju, u galeriji je otvorena izložba 20 fotografija iz knjige, a predstavnik prištinskog ogranka Foruma ZDF Korab Krasnići rekao je da je njen cilj odavanje počasti preminulom Polanu i predočavanje „kako su ti objekti korišćeni za zatočenje ljudi, ubijanja i zlostavljanja“.

Između promocije i izložbe održana je i debata „Kultura kao političko oružje“, na kojoj su govorili antropološkinja Univerziteta u Prištini Nita Luci, dramaturg Jeton Neziraj, pravnik Milan Antonijević iz Beograda i direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović.

Stojanović je ocenio da knjiga „Iza sedam logora“ pokazuje kako se kulturna institucija „potpuno transformiše da više nikad ne može biti korišćena u prvobitnoj svrsi“.

Primetivši da gledajući Polanove fotografije „sve dolazi na pamet osim optimizma“, Stojanović je ipak rekao da „moramo da gledamo na kulturu kao na nešto što nas vraća u normalnost, u saradnju, u odnose u kojima pronalazimo nove vrednosti“.

Govoreći o svojim razmišljanjima o mogućnostima društvene saradnje, Stojanović je publici u Prištini rekao da uvek kreće „od primera koji govori o besmislici ovog rata, a to je organizovani kriminal, koji ni u nijednom trenutku nije prekidao saradnju“.

„Postojao je jasan interes, trgovina oružjem, tu je sve funcionisalo savršeno. Druga oblast je kultura. Ona se brzo i lako vratila na saradnju koju je imala u ranijem periodu. Treba videti kako da preteknemo organizovani kriminal, da budemo malo organizovaniji od njih“, rekao je Stojanović.

Direktorka Građanske inicijative Maja Stojanović je istakla da dešavanja kao što su „Dani Sarajeva u Beogradu“, „Mirdita“ i druge akcije, „okupljaju umetnike koji kulturu čine drugačijom, važnom za društvo i neophodnom za promene“.

„Moramo da razgovaramo kako kulturu koja je angažovana i preispituje ono što se dešava u stvarnosti, pretvorimo u mejnstrim. Ne bih bila previše optimištična da kažem da uspevamo, ali moramo da radimo da to postane stvarnost“, rekla je Stojanović.

Prištinski dramaturg Neziraj je ocenio da je poslednjih godina došlo do smanjenja grupe umetnika u Srbiji koji su spremni za saradnju sa ovdašnjim umetnicima.

On je podsetio na Borku Pavićević (1947-2019) kao „koja je stvaranjem Centra za kulturnu dekontaminaciju postavila bastion koji je pokušavao da preseče groznicu rata devedesetih i posle omogući normalnu komunikaciju između zemalja bivše Jugoslavije“.

Neziri se požalio da je njihovim umetnicima još pre nekoliko godina bilo teško da u Beogradu pronađu pozorište za gostovanje, a da im je sada preostao Centar za kulturnu dekontaminaciju „koji je kao kosovska ambasada u Beogradu“.

Učesnicima skupa je predočeno i saopštenje festival “Mirdita, dobar dan!” koji je pružio podršku novinaru portala Nova S Peri Jovoviću koji je „poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja iz Prištine“.

„Ovih dana sam na meti desničara i tabloida iz Srbije koji smatraju da nije prikladno što sam (na društvenim mrežama) stavio lokaciju u Prištini i objavio zastavu Kosova“, rekao je Jovović.

On je upozorio da nije „prvi, jedini a verovatno ni poslednji novinar koji prolazi kroz ovakve stvari zbog ličnih stavova koji se u našim društvima mogu nazvati kontroverznim, neprimerenim i nedopustivim“. Na kraju je nagrađen višeminutnim aplauzom podrške prisutnih u prištinskoj galeriji.

„Mirdita, dobar dan!“ večeras zatvara film “Teret” reditelja Ognjena Glavonića u „Kinu Armata“. Festival organizuju Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.