U trendu

Promocija stvaralaštva književnika Dejana Aleksića u NS

NOVI SAD – U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ održana je promocija književnog stvaralaštva, pesnika, dramskog pisca i stvaraoca dela za decu Dejana Aleksića.

Promocija pesnikovog umeća organizovana je u okviru programa „Umetnik u fokusu“, na kojoj je glavna tema bio njegov prvi roman „Petlja“ za koji je osvojio ovogodišnju nagradu Miloš Crnjanski.

Svi prisutni Novosađani imali su priliku da se kroz priču o pesnikovom životu upoznaju sa njim, kao i da u razgovoru saznaju kako piše svoja dela i šta ga sve inspiriše.

Prema rečima kraljevačkog pisca Dejana Aleksića, književne nagrade su lepa, ali svakako sporedna stvar književnog života, a one takođe predstavljaju detalj na razvojnom putu svakog pisca.

„Za mene kao autora ime Crnjanskog, koji je na najdublji način upisan u književno-istorijski kontekst, znači mnogo“, rekao je Aleksić i dodao da kada autor dobije takvu nagradu, tako glasovitog imena, neminovno je da se to projektuje na delo samog pisca.

Istakao je da je Crnjanski kao najznačajnija figura u Stražilovskoj liniji u našoj književnosti, kada govorimo o poeziji i celokupnoj književnosti, za njega veoma važan. Pored toga pisac napominje da se upravo na tom književnom tragu i sam razvijao.

„Ova nagrada mnogo znači, obavezuje u nekom smislu ali ja i dalje nagrade posmatram kao lepu ali sporednu stvar u književnom stvaralaštvu“, rekao je Aleksić za Tanjug.

Pored pomenute nagrade, ove godine po prvi put ustanovljeno je i priznanje „Vladan Desnica“ koje je pisac takođe zasluženo dobio za svoj roman „Petlja“.

Ovo priznanje ustanovljeno je početkom godine, a dodeljuje ga Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Ministarstvom kulture. Specifičnosti nagrade jeste i to što je dodeljuju pisci, tačnije devetoro pisaca, autora i autorki koji čine žiri za dodelu ove nagrade.

Aleksić ističe da Vladan Desnica predstavlja jednog od najžnačajnijih domaćih pisaca prve polovine 20. veka i autora čija proza otvara potpuno nove horizonte našeg jezika.

„Do Vladana niko nije slično pisao, melodija našeg jezika nije zvučala do njega nikada tako. Ovo je za mene posebno značajna nagrada jer je dodeljuju pisci, kolege i prosto nagrada od kolega nosi posebnu težinu“, naglasio je Aleksić.

Nakon deset knjiga pesama, knjige drama i preko dvadeset knjiga za decu, nagrađivani autor odlučio je da napiše priču koja nas vodi kroz lavirinte skučenih životnih izbora, koji često dovode do korenitog preispitivanja i preobražaja ličnosti, a to je upravo roman „Petlja“ koji je, kako autor voli da istakne, veoma potresan i koji pokreće nova pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.