U trendu

Promovisana knjiga za decu na temu Košara: Nikada vas neće

BEOGRAD – Svečana gala promocija knjige „Košare – Novi Kosovski boj“ autora Milana Bojića u izdanju Udruženja „Dobrodetelj“, održana je danas u Galeriji Ruskog doma u Beogradu.

U knjizi sa mnogim ilustracijama, prilagođenim deci, kao grafička novela, opisane su istinite priče o događajima i učesnicima najveće bitke u savremenoj srpskoj istoriji koja se odigrala u okolini karaule Košare na srpsko-albanskoj granici 1999. godine.

Kroz 12 akcionih priča uz 12 atraktivnih ilustracija Vladimira Krstića Lacija, deci je predočeno kako je sprečen kopneni napad na Kosovo i Metohiju tokom NATO agresije na Srbiju.

Pod krilaticama „Nema povlačenja, nema predaje“ i „Ne sme ni pedalj ove zemlje da padne“ na početku i kraju književnog dela, autor je u uvodniku zapisao da je knjiga posvećena svima koji su 1999. godine branili otadžbinu na albanskoj granici u največoj bitki naroda u savremenoj istoriji.

„Nikada vas nećemo zaboraviti“, zapisano je kao posveta u uvodu knjige, edicije „Dobro dete“.

Pisac knjige Milan Bojič naveo je da nije bilo nimalo lako napisati i objaviti ovakvu knjigu, kada su u modi neki drugi popularni sadržaji.

Prema njegovim rečima, Košare je bitka koja i dalje traje dan danas.

On je primetio da se tek poslednjih godina krenulo malo više da se govoriti u javnosti o toj bitki, i tematika je postala aktuelna i važna, a po njemu su danas mediji najjače oružje.

„Nisam želeo da izmišljam bilo kakve pričice, već da kažem samo istinu, ali da bude prilagođeno deci. Veliku zahvalnost dugujemo ovim junacima, danas prisutnim, i stručnim savetima da knjiga bude još bolja“, naglasio je pisac i dodao da bi u Holivudu sigurno svake godine neprestano snimali filmske serijale i TV serije na ovu temu da im se desila tako velika istorijska bitka.

Pukovnik Ljubinko Đurković – komandant odbrane Košara, bio je konsultant i savetnik za vojna pitanja u knjizi, na neki način supervizor književnog projekta.

Đurković je pružio detaljnu analizu celog perioda sa Košara i poetski se izrazio da je „posejano seme za mladež koja će se rascvetati u narednom periodu kao vertikala istine i poštovanja“.

Pukovnik je bio uključen u proces nastajanja knjige, pročitao je sve priče i ukazao na sve moguće propuste u prvim verzijama, da bi kasnije bile dorađene.
Aleksandar Miljević – urednik i izdavač knjige, primetio je da je delo „Košare – Novi Kosovski boj“ prva knjiga za decu o najvećoj bitki u savremenom dobu.
On je naveo da je ovde u pitanju mnogo više priča iz srca nego iz razuma.
„Ne pričaju ovi heroji o smrti i mukama, već o zaboravljenima. Potrebno je da se čuva zavet kosovskih junaka“, naglasio je urednik Aleksandar Miljević ispred edicije „Dobro dete“ i dodao da su heroji ovih priča su svi koji su se borili na Košarama, mada se po imenu pominju samo neki od njih, prema odluci pisca.
Ova knjiga je spomenik njihovoj ogromnoj hrabrosti i žrtvi.
Na početku i na kraju ove svečane promocije knjige, izvedene su duhovne i tradicionalne pesme o Košarama i Kosovu, kao čuvena „Gusta mi magla padnala“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.