U trendu

Proslava 20 godina postojanja Vikipedije onlajn 15. januara

BEOGRAD – Čuvena Vikipedija će 15. januara obeležiti 20 godina postojanja i značajan rođendan će proslaviti tog dana onlajn od 18.30 časova okupljanjem volontera, saradnika i partnera povodom velikog jubileja, javili su iz beogradskog predstavništva Vikipedije.

Vikipedija je nastala 15. januara 2001. godine na engleskom jeziku i osnovali su je Amerikanci Džimi Vejls i Lari Sanger, a sada njom rukovodi Zadužbina Vikimedija.

Popularan sajt trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičke verzije, od čega preko 6,2 miliona na Vikipediji na engleskom jeziku.

Ključni faktor uspeha Vikipedije su dobrovoljci koji pišu članke širom sveta, i trenutno se nalazi među 13 najposećenijih sajtova na svetu, a zauzima prvo mesto po posećenosti kao neprofitni sajt.

Danas, posle dve decenije postojanja, iza Vikipedije stoje brojni volonteri i milioni napisanih članaka, koji su je načinili najvećom riznicom slobodnog znanja na svetu.

Tokom proslave na Zoom platformi 15. januara okupljeni će razgovarati o nastancima Vikipedije, značajnom mestu koje zauzima u današnjem svetu, ali i izneti mnoge zanimljive statističke podatke.

Zajednici će se obratiti Miroslav Loci, predsednik Udruženja Vikimedija Srbije, i nakon lokalne proslave, biće organizovan i direktan prenos na globalnom nivou u 20 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.