U trendu

Proslava manifestacije Dani evropske baštine u Sirogojnu

SIROGOJNO – U Muzeju na otvorenom Staro selo Sirogojno, danas je počela centralna proslava povodom manifestacije Dani evropske baštine.

Pomoćnica ministra kulture zadužena za kulturno nasleđe i digitalizaciju, Danijela Vanušić, otvorila je centralnu manifestaciju poručivši da je važno čuvati i brinuti se o našem kulturnom nasleđu, posebno pred izazovima digitalnog i tehnološkog razvoja i ubrzanog načina života, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Od svog osnivanja svi muzeji i ustanove kulture imaju misiju da čuvaju kulturno nasleđe i izučavaju nacionalnu kulturu i tradiciju, a da artefakte i istorijske podatke učine javno dostupnim kroz obrazovne i edukativne sadržaje.

Prema rečima Vanušićeve, muzej Staro selo daje dobar primer kako se štite, neguju i čuvaju znanja o narodnom graditeljstvu, o kulturu stanovanja, svakodnevnom životu i običajima u srpskom društvu tokom druge polovine 19. i prve polovine 20 veka.

Ovo je jubilarni, 20. put da Srbija učestvuje na ovoj smotri koja se svakog septembra organizuje u 50 zemalja Evrope, podsetila je pomoćnica ministra i istakla da su u fokusu Dana evropske baštine očuvanje i promocija kulturnog nasleđa, kao i podizanje svesti o značaju ovog važnog segmenta nacionalne kulture.

Prisutnima su se obratili i direktorka Muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijatović i muzejski savetnik Snežana Tomić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar