U trendu

Prvi Užički strip susreti od 11. do 16. aprila

UŽICE – Izložbom „Ona se budi / BD egalite“ autorke Jane Adamović otvoreni su prvi Užički strip susreti koji će se u Gradskom kulturnom centru Užice odvijati do 16. aprila.

Izložba je nastala 2018. godine u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji kada je autorka oko sebe okupila veliki broj umetnica sa prostora Srbije, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Belgije, Holandije i iz drugih zemalja kako bi pokazala da su žene u stripu itekako aktivne, za šta je odlikovana Ordenom umetnosti i književnosti republike Francuske.

“Vi kada pomislite ženski strip prve asocijacije su ženske teme: moda, udaja, majčinstvo, ljupko nešto, kuce, mace, ali kada vidite ovu izložbu videćete lepezu stilova i izvućicete zaključak da ne postoje muške i zenske teme već različiti, inidvidualni umetnički senzibiliteti”, rekla je Adamović.

Ona je navela da se na izložbi mogu videti „ljupke ženske teme“, ali i vrlo dominante autorke na andergraund sceni, „one koje stvaraju u manga stilu i one koje su stvarale pre i posle drugog svetskog rata“.

Tokom narednih dana festivala publika će moći da poseti radionice, izložbe, panel diskusije, promocije knjiga i albuma najznačajnijih domaćih strip umetnika.

Sutra je promocija knjiga Aleksandra Zografa, koji će u sredu držati strip radionicu “Strip, teme i ideje”, a uveče će biti otvorena izložba “Svet u oblacima” Aleksandra Zografa, Jane Adamović i Pavla Zelića.

U četvrtak je promocija stripa „Vekovnici“ uz prisustvo autora Marka Stojadinovića i Sabahudina Muranovića Murana, a petak je rezervisan za štand izdavača System comics i promociju izdanja domaćih strip albuma uz prisustvo autora Alekse Gajića i Darka Grkinića, najpoznatijih po serijalu „Tećnotise: Edit & ja“, po kojem je napravljen i prvi dugometražni animirani film u Srbiji.

„Pozivam sve Užičane da dođu, a naročito učenike osnovnih i srednjih škola koji su zainteresovani za ilustraciju i strip, jer su autori otvoreni za konsultacije i korekturu, a to je jedinstvena prilika koju imamo u Užicu“, kazao je direktor Gradskog kulturnog centra Užice Filip Baralić.

Festival devete umetnosi, prvi u Užicu, zatvara se u subotu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar