U trendu

„Pucnji u Marseju“ premijerno 9. oktobra u Beogradu

BEOGRAD – Svečana, beogradska premijera sudske drame „Pucnji u Marseju“ o ubistvu kralja Aleksandra 1934. godine u Marseju, reditelja Gordana Matića, biće održana 9. oktobra u Velikoj sali Kombank Dvorane, saopštila je produkcija ostvarenja.

Novi igrano-dokumentarni film je imao svetsku premijeru 5. avgusta na Filmskom Festivalu u Herceg Novom („Montenegro Film festival“) sa veoma uspešnim prijemom kod publike, a datum 9. oktobar je namerno određen, jer je tada godišnjicu atentata.

Tema filma je fokusirana na ono što se desilo nakon atentata – hapšenje i suđenje trojici terorista, pripadnicima ustaškog pokreta, saučesnicima Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Samim tim, nova istorijska filmska priča baca novo svetlo na tragičan tok i jedan od najznačajnijih događaja u srpskoj i jugoslovenskoj istoriji koji se odigrao na prijateljskom francuskom tlu.

Uloge u filmu tumače istaknuti dramski umetnici – Svetozar Cvetković, Vladimir Aleksić, Tihomir Stanić, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Aleksić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić i drugi.

Reditelj Gordan Matić uoči premijere u Beogradu kaže da ovim filmom pokušava da ode korak dalje od pukog sećanja na istorijske događaje, ali i od direktnog dokumentarističkog pristupa.

„Ima događaja koje kao društvo želimo da potisnemo i zaboravimo. Čini mi se da je istorija bila takva i prema ovom važnom događaju za kojeg danas mnogi smatraju da predstavlja početak Drugog svetskog rata“, objasnio je Matić, inače direktor Filmskog centra Srbije.

Reditelj i scenarista je približio film i istakao da u pogledu naracije ima dva sloja.

Prvi, osnovni, nastao je na bazi originalnog stenograma sa suđenja, do kojih je došao tokom istraživanja od četiri godine.

„Rediteljski izazov je bio da ovaj, kamerni deo filma, uobličim u ritmički pitku priču čiji se sukob bazira samo na dijalogu. Drugi, onirički, nastao je na osnovu svedočanstava prisutnih na suđenju. Želeo sam da oni imaju izgled lažnog „TV intervjua“, podvukao je Matić, autor zapaženog, takođe igrano-dokumentarnog filma „Žućko: Priča o Radivoju Koraću“ (2011).

Praveći ravnotežu između ove dve stilizacije, Matić je želeo da dođe do gledaoca naviknutog na hibridne žanrove koje mu nude razni oblici vizuelne komunikacije i pruži mu istorijski vredan i verodostojan film kao dokument vremena.

Scenario je zasnovan je na transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, koje je započeto 1935. godine, dokumentima sudskog izveštača Stanislava Vinavera i arhivskim materijalima o ovom događaju.

Kombinacija različitih izvora, potreba da se materijali dramaturški uklope u slagalicu igranog filma, donela je neuobičajenu filmsku strukturu, ali i nesvakidašnje stilsko opredeljenje.

Osim u Herceg Novom, film je prikazan na Sarajevo film festivalu i Filmskim susretima u Nišu.

Film je snimljen u rekordnom roku, uz prethodno detaljno istraživanje materije od skoro 5 godina po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Nakon premijere 9. oktobra u Kombank Dvorani, „Pucnji u Marseju“ započinju svoj bioskopski život u Beogradu i širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.