U trendu

„Pucnji u Marseju“ premijerno ođeknuli u Kombank Dvorani

BEOGRAD – Svečana gala premijera novog domaćeg filma “Pucnji u Marseju” Gordana Matića održana je u subotu uveče u bioskopu Kombank Dvorana u Beogradu, uz prisustvo gotovo kompletne mnogobrojne glumačke i autorske ekipe.

Igrano-dokumentarno ostvarenje u vidu istorijske sudske drame prvi put pred beogradskom publikom je prikazano namerno na fatalni datum 9. oktobar, jer je tada godišnjica atentata – ubistvo kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 1934. godine u Marseju.

Mnogi smatraju da je zapravo tim činom nastao okidač ili inicijalna kapisla za početak Drugog svetskog rata, iako će se on desiti godinama kasnije (1939).

Film većim delom u crno-beloj tehnici predstavlja težište radnje usmereno na događaje nakon atentata – hapšenje i suđenje trojici terorista saučesnika Vlade Georgijeva Černozemskog, pripadnika bugarske VMRO i glavnog atentatora na kralja Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Atentator je odmah likvidiran nakon uspelog ubistva, tako da je sudski proces fokusiran na pomagače, kojima se sudi u Francuskoj i detaljno se istražuje njihova krivica ili moguća nevinost.

Kamerna sudska filmska priča dobrim delom je nalik pozorišnoj drami ili dokumentarnoj emisiji, zanatski postavljena na temeljima sudskih zabeleški tada novinara Stanislava Vinavera od čak 970 strana obimne građe, a onda je scenario prilagođen za ostvarenje oko 75 minuta trajanja.

Film je pripreman uz prethodno detaljno istraživanje materije od skoro pet godina po arhivama Francuske, Austrije, Rusije i Srbije.

Scenario Vladimira Andrića i reditelja Matića je zasnovan na transkriptima sa suđenja u Eks an Provansu, započeto 1935. godine, takođe i putem arhivskih materijala o ovom nemilom događaju.

Dramatizacija dokumentarnog pristupa je rađena u vidu “lažnog” dokumentarnog svedočenja, odnosno svi glumci u kameru govore kroz svoje likove i komentarišu suđenje koje se odvija pred očima publike.

Time je ostvarena neobična filmska struktura, kao mešavina igranih elemenata, odigranih dokumentarnih ispovesti i dosta arhivskih istorijskih snimaka kralja Aleksandra od Jugoslavije.

Mnoge teorije zavere su se prelivale kroz ovu sudsku dramu, da je atentat zapravo bio usmeren na kralja Aleksandra, dok drugi misle da je on tu bio samo kolateralna šteta, a da je neko želeo da smakne ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua.

Onda neki smatraju da je situacija obrnuta, te da je Bartu bio nesrećan slučaj i nevina žrtva.

Glumac Vladimir Aleksić nastupa u uverljivoj, vodećoj ulozi tužioca Pola Rola, a uz njega značajan prostor u filmu su imali Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, kao i u ulogama saučesnika u atentatu – Strahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović.

Ostali dramski umetnici pojavljuju se uglavnom u manjim ili pratećim epizodnim rolama – Tamara Aleksić, Gordan Kičić, David Tasić Daf, Nikola Milojević, Ivan Tomić, Tamara Krcunović, Jovo Maksić i zaista mnogi drugi.

Očigledan uzor sa postupkom crno-bele tehnike srpskim autorima bio je u kultnom filmu „Dvanaest gnevnih ljudi“ (1957) Sidnija Lameta, kao prava sudska drama, skoro na nivou pozorišne predstave.

Za ljubitelje filmskog prikazivanja istorije i sudskih procesa, u vidu trilera, “Pucnji u Marseju” će svakako ispuniti sva očekivanja, a idealan je za putovanje po festivalima.

Svetsku premijeru film je imao 5. avgusta na Filmskom Festivalu u Herceg Novom sa uspešnim prijemom kod publike, onda je prikazan u Sarajevu i Nišu, a nedavno je objavljeno da je projekat selektovan za takmičarski Gala program Pingjao filmskog festivala u Kini.

Krajem oktobra će imati premijeru u Mostaru i ima mogućnosti, kako je otkrio reditelj, da bude prikazan i na Filmskom festivalu u Puli 2022. godine.

Nakon premijere, film započinje bioskopski život u Beogradu i širom Srbije, a distribucija je planirana po Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, i šire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar