U trendu

Puriša Đorđević režira novi film u 98. godini

BEOGRAD – U toku je snimanje novog, povratničkog dugometražnog igranog filma veterana srpske i jugoslovenske kinematografije – Mladomira Puriše Dođevića (1924), a reč je o ekranizaciji cenjenog i voljenog romana „Usta puna zemlje“ Branimira Šćepanovića. saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Sinopsis filma otkriva sledeće: Saznavši da mu je ostalo još samo tri meseca života, Marko beži iz bolnice u šumu.

Beži od ljudi, od primitivizma, agresivnosti, zlobe, nasilja sveta koji ga okružuje, zabadanja nosa u tuđe stvari, ali tokom tog bega on zapravo susreće sve ljude od kojih se i odmetnuo.

Uloge tumače: Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Ana Kostovska, Anisja Gavrilović, Marina Rakić, Dina Vucaj, Tamara Milojković, Marko Topolovacki, Marjan Apostolović…

Đorđević je i autor scenarija, direktor fotografije je Gino Sgreva, a pomoćnik reditelja je Ognjen Petković.

Producent je Željko Mitrović, a direktor filma Miljan Gogić. Film nastaje u produkciji Apollona i Telekoma Srbija.

Miljan Gogić je povodom saradnje sa Purišom Đorđevićem, koji neumorno režira i u 98. godini, kaže da je stekao veliko iskustvo radeći na filmu sa zvanično jednim od najstarijih, ako ne i najstarijim živim rediteljem na svetu koji jos uvek režira.

„Nadam se da će i plod našeg zajedničkog rada iznedriti jedan pre svega umetnički film, a zatim i film koji će voleti sve generacije. Njegov jedinstveni rukopis je svima nama, koji radimo na filmu, dao veliki životni podstrek“ kazao je Gogić.

Film se snima na lokacijama: Lipovačka šuma, Trešnja, Košutnjak, Krčedin. Premijera se očekuje do kraja godine.

Mladomir Puriša Đorđević je autor klasika srpske i jugoslovenske kinematografije: „Devojka“, „San“, „Jutro“, „Podne“, „Biciklisti“, „Pavle Pavlović“…

Njegovi filmovi su prikazivani na najprestižnijim svetskim filmskim festivalima, u Veneciji i Berlinu, i osvojili su i nekoliko „Zlatnih arena“ u Puli, krovnom filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar