U trendu

Rade Šerbedžija za Tanjug: Voleo bih da više režiram

BEOGRAD: Čuveni muzičar i glumac Rade Šerbedžija i Zapadni kolodvor bend nastupiće 17. juna u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u srcu Beograda, a specijalno za Tanjug svestrani umetnik je istakao da je i pored drugih veština, on ipak samo glumac, ali da bi više voleo da režira.

Književnik, pesnik, povremeno reditelj, muzičar, upravnik i osnivač teatra „Ulisis“ na Brionima smatra da je gluma njegova esencija iz koje proizilaze druge umetnosti i veštine.

„Istina, ponekad i jesam nešto drugo, recimo mogao sam u karijeri više režirati. Neke moje predstave su čak bile veoma uspešne u mladosti“, prisetio se Šerbedžija koji je i režirao jedan celovečernji igrani film „Oslobođenje Skoplja“ (2016) zajedno sa svojim sinom Danilom, prema istoimenoj antologijskoj drami nedavno preminulog reditelja Dušana Jovanovića u čijoj je pozorišnoj verziji Rade odavno glumio.

„Taj film mi se nije toliko posrećio, ali iz nekih drugih razloga, duga je sad to priča. Naravno, nije to loš film, ali nije onakav kakav sam ja želeo da bude. Tako da je ipak moja glavna vokacija gluma, za film, teatar, televizijske serije, sve drugo mi je usputno“, nastavio je Šerbedžija za agenciju Tanjug.

Proslavljeni dramski umetnik i pedagog smatra da bi danas mogao svakoga naučiti da glumi za samo 15 dana, ali da nije u tome ideja, suština ovog poziva.

„Svoje studente tako učim puno toga važnog. Potrebno je danas mladim ljudima pomagati da što pre dođu do slobode, da osveste svoju ličnost, da čitaju knjige, da gledaju umetnost, da budno posmatraju život. Moraju ispravno da se postavljaju prema svim društvenim i političkim prilikama u zemlji i celom svetu, to od njih čini zanimljive ljude“, analizirao je za Tanjugu značajan glumac u svetskim okvirima.

Šerbedžija je napomenuo da studentima često preporucuje da uče razne veštine, od onih banalnih kao što je dobro kuvati, kreativno spremati hranu, plivati, jahati, svirati gitaru ili klavir, pevati ili „bilo šta od života što tim mladima daje izuzetnost i zanimljivost“.

„Mislim da danas svaki čovek, kao svi mi ovde, imamo jednaka srca koja isto kucaju. Svi imamo svoje priče od rođenja do ovog časa. Tako da svi možemo toliko toga ispričati i svi smo toliko bogati. O svima nama se mogu napisati čitavi romani tako da svi mogu biti Robert De Niro ili Vanesa Redgrejv, ako gledamo kroz glumce“, nadahnuto je istakao jedan od traženijih domaćih glumaca u Evropi i Americi, koji je prisutan na inostranom tržištu od 1993.godine i ogromnog uspeha makedonskog filma „Pre kiše“ Milča Mančevskog.

Rade Šerbedžija je apsolutno oduševio svoju vernu publiku u julu 2021. na rasprodatom nastupu u Botaničkoj bašti gde će ponovo nastupiti u petak, 17.juna, kako je najavio danas u Jugoton prodavnici u susretu sa medijima u Beogradu.

Publika se uželela da češće gleda omiljenog glumca u domačim filmovima i serijama, koliko ga gleda uživo kao muzičara, barem jednom godišnje

„Ja zapravo nemam vremena da ovde u Srbiji često snimam, igram u filmovima, a jako bih voleo“, kazao je za Tanjug slavni umetnik.

Šerbedžija jedino igra u predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf?“ Edvarda Olbija, na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji njegove supruge Lenke Udovički.

„Imao sam dosta ponuda u poslednje vreme od reditelja i producenata, posebno za filmove, ali eto, ja moram imati prostora i otvorenu situaciju da mogu dobiti neku odličnu ulogu u inostranstvu. Jedna od tih je nova TV serija „Slow Horses“, koja se upravo prikazuje, i uskoro sledi prva epizoda u kojoj se ja pojavljujem“, najavio je Šerbedžija za Tanjug svoj aktuelni projekat, najnoviju britansku špijunsku seriju u kojoj glume Geri Oldman i Kristin Skot Tomas.

Dalje u zvaničnom susretu sa medijima Rade je promovisao i svoj poslednji studijski album „Ne okreći se, sine“ (2020, Jugoton/Croatia Records) za koju je umetnik istakao da je izašla u pravo vreme tokom pandemije, da malo razveseli narod i svoju publiku, za koju je primetio da je bila veoma zastrašena od korone.

„Upravo iz tog razloga sam svakodnevno snimao svoje recitovanje poezije tokom pandemije i prikazivao ljudima. Bilo je čak 50 tih video zapisa. Kako se korona smanjivala, tako sam ja i prestajao sa tim i vidim da je publika to zavolela“, primetio je glumac i pevač u vezi svojih video klipova koje je objavljivao na platformi YouTube i zvaničnoj Facebook stranici.

„Muziku sam shvatao uvek kao svoj hobi. Tek kasnije sam ozbiljnije krenuo da se njom bavim. Nekad sam radio sve to skoro levom rukom, kao čitav album „Ne daj se, Ines“, koji sam snimio za samo jedan dan. Sada je drugačije, kada na koncertu ili albumima imam jednog gitaristu kakav je Miroslav Tadić, tako vrhunski profesionalac, onda znam da mora ozbiljno da se radi, nema greške“, otkrio je Šerbedžija i dalje govorio o nekolicini kolega saradnika na poslednjem albumu.

„Darko Rundek je bio moj student, jer je on upisao Pozorišnu režiju na Akademiji, znamo se odavno, uvek je lepo kad sarađujemo. Za naslovnu numeru „Ne okreći se, sine“ muziku je komponovao izvanredni Gabor Lenđel, a ja sam napisao tekst, posvećen mom sinu Danilu i njegovoj generaciji“, pohvalio je muzičar poznatog klavijaturistu iz nekad slavnog pop rok benda „Teška industrija“.

Rok publicista i kritičar Petar Janjatović je istakao na promociji koncerta i albuma da se na novoj ploči i disku nalaze pesme koje su okupile mnoge zvezde bivše Jugoslavije – Gabi Novak, Matija Dedić, Husa iz grupe „Parni valjak“, spomenuti Darko Rundek, a prisutni su stihovi velikog Arsena Dedića, dok je snimljena i obrada čuvene besmrtne balade „Ostala si uvek ista“ Miše Kovača.

„Ako su nas isterali iz Jugoslavije, nikada ne mogu isterati Jugoslaviju iz nas. Ovo je istinska jugoslovenska ploča, svi su tu, ponovo. Čak je i jedna pesma posvećena velikom slovenačkom pozorišnom reditelju Tomažu Panduru, koji nas je zauvek napustio pre nekoliko godina. Nežna, topla, setna ploča koja me muzički podseća na nekadašnju akustičnu scenu Jugoslavije“, ocenio je Janjatović.

Šerbedžija se za kraj prisetio atmosfere sa koncerta u Botaničkoj bšsti u julu 2021.

„Bio sam zaista prijatno iznenađen. Postavljeno je oko 350 stolica na prostranoj travi, a pored je sve vreme stajalo još barem hiljadu ljudi. Moji koncerti su obično uvek rasprodati, tako sam navikao. Posebno se sečam dve noći zaredom u Sava centru 1997.godine, po 4000 ljudi na veče je došlo da me gleda“, prisetio se Šerbedžija i najavio da će 17. juna biti još jedno lepo druženje sa vernom publikom.

Prostor ispred Staklene bašte je bio tada prepun auditorijuma prefinjenog ukusa i upravo ta posebna atmosfera inspirisala je Šerbedžiju da se i ove godine vrati u Botaničku baštu, novom prostoru za muzičke programe i kulturne aktivnosti.

Na koncertu „Ne okreći se sine“, koji nosi naziv po njegovom poslednjem albumu, Šerbedžija će izvoditi svoje velike hitove -“Barbara”, “Protuletje se otpira”, “Meni se dušo od tebe ne rastaje”, “Ni u tvome srcu”, “Poleti ptico”, “Povratak ratnika”, “Tvoje nježne godine”, “Ne daj se Ines”, “Filipa Kljajića 32”, ali i nezaboravne pesme Arsena Dedića, Kemala Montena, Džonija Štulića, Miše Kovača i drugih slavnih kolega sa kojima je sarađivao.

Koncert Radeta Šerbedžije organizuje Fusion Event, uz Cebef.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar