U trendu

Radičević: Najnovija otkrića upotpunjuju sliku o srednjem veku u Srbiji

BEOGRAD – Areholog Dejan Radičević izjavio je danas da su najnovija arheološka otkrića u Srbiji značajna jer upotpunjuju sliku o srednjem veku u Srbiji, koje je poznato iz pisanih izvora, a takođe, predstavljaju značajan doprinos i srednjevekovnoj civilizaciji u svetu.

Radi se o otkriću netaknutih antičkih grobnica, praistorijskih naselja, srednjevekovnih zamkova, crkava i grobnica, do kojih su došli naši arheolozi prethodnih godina.

Kada je u pitanju crkva iz 14. veka koja je otkrivena na planini Rudnik, arheolog Radičević je rekao za Tanjug da se radi o dugogodišnjim istraživanjima koja su sprovedena u organizaciji iz muzeja iz Gornjeg Milanovca.

Radičević je rekao da je ovo nalazište bilo poznato od ranije, te da je otkriveno 80. godina prošlog veka, a da su istraživanja nastavljena pre dve godine i da je bio cilj da se objekat istraži u celini.

Takođe, dodao je da se radi o veoma zanimljivom objektu koji se nalazi u sklopu najznačajnije srednjevekovne tvrđave rudničke.

Kada je reč o mermernoj nadgrobnoj ploči iz 14. veka, na kojoj ćiriličnim slovima piše Žarko, Radičević je rekao da je to spomenik, koji je izuzetno reprezentativan i da pripada vlasteli koja je mogla biti sahranjena po ktitorskom pravu ili nekim posebnim zaslugama, a ono što posebno iznenađuje je kvalitet obrade.

On je napomenuo da nema neposrednih potvrda ko je bio Žarko, ali postoje pretpostavke da se radi o jednom od vlastelina Kneza Lazara.
Sto se tiče pristupačnosti ovog objekta, naglasio je da je veoma pristupačan i da se nalazi neposredno uz obeleženu planinsku stazu, put koji vodi do ostrvice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar