U trendu

Radivojević: Najlakše je dogovoriti se sa najvećim umetnicima

BEOGRAD – U novoj epizodi vodeo serijala „Tanjug reflektor“ naš gost je Jug Radivojević, reditelj i direktor Beogradskog dramskog pozorišta, koji je

Radivojević je između ostalog govorio o izazovima podizanja kvaliteta repertoara i pretvaranja BDP-a u jedno od najprepoznatljivijih pozorišnih kuća u regionu, prevazilaženju pandemijske krize, saradnji sa velikanima glumišta kakav je Rade Šerbedžija, ali i ambicioznim planovima „Teatra sa Krsta“ u budućnosti.

Cenjeni reditelj napominje da mu je od momenta kada je stigao u Beogradsko dramsko pozorište bilo najteže da ostane dosledan ideji stvaranja novog sistema nastajanja i distribucije predstava.

„Bilo mi je važno da se više niko u pozorištu ne plaši novih rešenja i izazova. Uspeli smo za kratko vreme da unesemo duh reformi u srpski teatar. Posvećenost, novi markestinški pristup i istrajnost doveli su nas do cilja“ kazao je Radivojević i dodao da nije bilo lako da se u BDP dovedi značajni autori i glumci iz regiona.

„Uspeli smo da se dogovorimo sa trojicom najboljih slovenačkih reditelja. Tomi Janežič, Dijego Debrea i Sebastijan Horvat su pristali da režiraju predstave u BDP-u. Bio je to prvi korak u uspostavljanju našeg pozorišta u jedan od najprepoznatljivijih teatara u regionu“ poručio je Radivojević.

Prema njegovim rečima poseban je izazov za sve u BDP-u bio uspostavljanje saradnje sa zvezdom svetske kinematografije Radetom Šerbedžijom.

„Šerbedžija je pre raspada Jugoslavije poslednji put igrao u Beogradu pre 30 godina u komadu „Ko se boji Virdžinije Vulf“, baš u Beogradskom dramskom pozorištu. Pretprošlog leta sam pokušao da stupim u kontakt sa Šerbedžijom koji mi je kazao kako počinju pripreme za postavljanje komada „Ko se boji Virdžinije Vulf“. Ideja o koprodukciji se nametnula i Šerbedžija se vratio na scenu BDP-a“ kazao je Radivojević i dodao da se potvrdilo pravilo kako je najlakše dogovoriti se sa najvećim umetnicima.

Za njega nije bilo dileme da je dolazak značajnih glumaca na Crveni Krst jedan od važnih momenata u obnavljanju Beogradskog dramskog pozorišta.

„Miloš Biković, Branka Katić, Marko Gvero, Andrija Kuzmanović i Mirijana Karanović su postali članovi BDP-a i to je obeležilo ovu pozorišnu sezonu u Beogradu“ kazao je Radivojević i izrazio zadovoljstvo što će sledeće godine u junu u Beogradskom dramskom pozorištu režirati Frank Kastrof, jedan od najznačajnijih reditelja u Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar