U trendu

„Radović“ slavi 73. rođendan premijerom predstave „Bambi“

BEOGRAD – Dvostruki povod je danas bio za susret sa medijima u Malom pozorištu „Duško Radović“, a to su proslava 73. rođendana ovog teatra za decu i najave premijere predstave „Bambi“ Feliksa Saltena.

Oba događaja zakazana su za Dan pozorišta u nedelju, 23. oktobra.

Na konferenciji su govorili – Bojana Lazić – rediteljka „Bambija“ , Aleksandar Nikolić – direktor Malog pozorišta „Duško Radović“, kao i glumci – Nedim Nezirović (Bambi), Damjan Kecojević (Bambijev tata), Mihaela Stamenković, Maja Jovanović Spasojević i Nikola Kerkez.

U godini obeležavanja 100 godina od rođenja Duška Radovića, ovo pozorište slavi 73. rođendan u nedelju od 18 sati u okviru koje će biti uručene godišnje i jubilarne nagrade,oo čemu će odlučiti žiri u sastavu – rediteljke Branislava Stefanović i Ana Tomović, kao i glumac Nenad Radović.
Nakon dodele nagrada biće izvedena predstava za decu „Bambi”, a direkcija teatra je navela da će pretpremijera biti 22. oktobra u 17 sati, a prva repriza 30.10. u 12h.

Prema motivima romana “Bambi” Feliksa Saltena, dramatizaciju potpisuju rediteljka Bojana Lazić i poznati dramaturg Uglješa Šajtinac.

Rediteljka je istakla da sam originalni roman „Bambi“ obiluje mnogim temama, a da su se dramaturg Šajtinac i ona potrudili da izvuku jednu nit radnje kao fokus i težište, da predstava ne bi bila rasplinuta.

Kad god je pitala decu šta pamti iz čuvenog Diznijevog crtanog filma „Bambi“, Bojana Lazić je dobijala uvek isti odgovor, a to je da je lovac upucao Bambijevu majku.

Izgleda da im je to ostalo u glavi kao nešto upečatljivo i ova priča deci donosi temu smrti, i to gubitak majke. Imamo veoma tešku temu i kompleksan zadatak, a pokušavamo da napravimo srećan kraj“, najavila je rediteljka, u jednom trenutku sa suzama u očima, uz komentar da ovu predstavu ona doživljava veoma lično.

Lazić je otkrila da je iz nastavka romana „Bambijeva deca“ istog autora Feliksa Saltena, preuzela jedan lik Genoa, u tumačenju mladog glumca Nikole Kerkeza, a da je projekat veoma atraktivan na vizualnom planu.

Ostatak autorske ekipe čine scenografkinja i kostimografkinja Zorana Petrov, kompozitor Vladimir Pejković, dok glumac Damjan Kecojević, kao uvek, potpisuje scenski pokret.

„Bojanina odluka je bila da se razdvoji životinjski od sveta ljudi. Tako mi kao glumci ne smemo da koristimo ruke na koje smo navikli da njima nešto prikažemo, pokažemo. Ipak, kad smo u ulogama životinja, „ukinuli“ su nam ruke“, otkrio je Kecojević ovu neobičnu novinu u rediteljskoj koncepciji.

Tako je glumac u ulogama Bambijevog tate, lovca i Lista 2, i kao autor scenskog pokreta imao dvostruki zadatak što je prema njegovim rečima dovelo do zanimljivih rešenja, ekstremnih situacija.

Kecojević je ocenio da je ta inovativnost glume bez ruku donela poseban jezik koji podseća na savremeno pozorište.

Bambija tumači Nedim Nezirović, koji priznaje da mu je neobično da u ovom trenutku procesa rada govori o ulozi kada su stigli samo par dana pred premijeru i stalno su u „progonu“ (termin kada se na probama predstava igra od početka do kraja, poželjno bez pauze, prim. aut.).

„Prvenstveno sam zadovoljan sa ovim timom ljudi gde svako ima svoj integritet, svi smo se jako dobro slušali i poštovali i bili autori na neki način. Radujem se publici koju ćemo sresti na premijeri“, rekao je Nedim Nezirović, popularan zbog Tv serije „Klan“ iz tri sezone.

Bambijevu mamu igra Dušica Sinobad, rola Faline i Lisice pripala je Maji Jovanović Spasojević, gostu iz Puls teatra Lazarevac, sa kojim dečije pozorište sarađuje u razmeni glumaca (nedavno je igrala u bajcj „Snežna kraljica“).

Takođe, glumačku ekipu čine Jelena Ilić kao Gobo i List 1, a tri role – Ena, Ćuk, Pas, dočarala je Mihaela Stamenković (Puls teatrom Lazarevac), koja je danas naglasila da je osnovna poruka „Bambija“ samo – ljubav.

Upravnik pozorišta Aleksandar Nikolić, po vokaciji reditelj, podvukao je da njihova produkcija „Bambija“ donosi majčinsku ljubav kao dominantnu temu, te da je ovaj komad za decu „ohrabrujući i visoko terapeutski“ i da se prilično razlikuje od kultnog Diznijevog crtaća.

Nikolić se osvrnuo na proslavu 73 godine postojanja teatra, i najavio da naredna sezona mora biti još bolja, uzbudljivija, uspešnija.

Protekle sezone 2020/2021. Malo pozorište Duško Radović postavilo je svoj novi rekord u hiper produkciji, jer su uspeli da izvedu čak devet premijera, i u otežavajućim okolnostima usled pandemije korona virusa.

„Na repertoaru imamo zaista raznovrstan program, ima mesta za eksperimentisanje, za male forme i dve opere za decu koje smo izveli u koprodukciji sa organizacijom MOTO -„Dečija soba“ i najnovija „Mali dimničar“ za decu do 12 godina“, objasnio je Nikolić.

Upravnik je podsetio da su u novu sezonu od septembra već ušli sa tri premijere, osim „Malog dimničara“ tu su komadi „Kad je bio mrak“ Duška Radovića, u režiji Bojana Đorđeva i lutkarska minijatura „Bajka o tihom princu i tužnoj princezi“.

„Pozorište nije samo zabava. Naravno, treba da bude i to, ali nikako da ostane na tome. Imamo odgovornost prema našoj publici, u prvom planu je edukacija, i moramo toj deci dati nešto intrigantno, ne samo slatko i sladunjavo“, zaključio je Aleksandar Nikolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.