U trendu

Rafael i Fra Bartolomeo u Vatikanu i Galerijama Ufici

RIM – Dva značajna svetska muzeja umetnosti – Vatikanski muzeji i Galerije Ufici – udružili su snage da bi svečano otvorili malu izložbu retko viđenih dela dva renesansna majstora Rafaela i Fra Bartolomea.

„Sveti Petar i Pavle od Rafaela i fra Bartlomea. Omaž zaštitnicima Rima“, je prva izložba vatikanskih muzeja za više od godinu dana zbog restrikcija uvedenih radi sprečavanja širenja kovida 19, baš u vreme kada je Italija nizom manifestacija obeležila 500. godišnjicu Rafaelove smrti, preneo je AP.

Slike svetog Petra i Pavla u gotovo prirodnoj veličini obično se drže van pogleda javnosti u Papinom stanu za audijencije u Apostolskoj palati.

One su obnovljene i prvi put se prikazuju zajedno sa pripremnim skicama, koje se obično drže u Firenci u galerijama Ufici, koje je firencijski majstor Fra Bartolemeo napravio oko 1513. godine nakon što je dobio narudžbinu da slika svece za rimsku crkvu.

Fra Bartolomeo je završio sliku Svetog Pavla, ali zbog umetničke krize nikada nije završio Svetog Petra.

Restauracija i istraživanje obavljeno u okviru priprema za izložbu potvrdili su da je Rafael, za koga se dugo verovalo da je završio narudžbinu koju je dobio njegov prijatelj, zaista i završio posao, rekla je direktorka Vatikanskih muzeja Barbara Jata na konferenciji za novinare na kojoj se pojavila sa svojom koleginicom iz Galerija Ufici Ajke Šmit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar