U trendu

Raspisan konkurs za NIN-ovu nagradu

: Ziri ima nove clanove
BEOGRAD, 5. aprila (Tanjug) – Konkurs za NIN-ovu nagradu za najbolji roman u 2022. godini je zvanično otvoren, a u njen žiri su ušli novi članovi Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, saopštio je danas časopis NIN.

Mandat u NIN-ovom žiriju je istekao Branku Kukiću, Ivanu Milenkoviću i Marjanu Čakareviću, dok od starih članova ostaju još ove godine Marija Nenezić i Teofil Pančić.

„Pozivamo autore i izdavače da romane, napisane na srpskom jeziku, zavedene u nacionalnoj biblioteci i prvi put objavljene 2022. godine, pošalju na konkurs u najmanje šest primeraka na adresu nedeljnika NIN odmah po objavljivanju, a najkasnije do 15. decembra“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, spisak pristiglih dela ažuriraće se na sajtu www.nin.co.rs. a ime 69. dobitnika biće saopšteno sredinom januara 2023., pošto prethodno budu određeni širi, uži i najuži izbor kandidata.

Svirčev je naučna saradnica u Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, a akademska sfera interesovanja su joj feminističke studije periodike, avangarda i tradicije romana u srpskoj književnosti, saopštio je NIN.

Objavila je knjige „Ah, taj identitet!“ (2011), „Vinaverova književna republika“ (2017), „Portret prethodnice: Draga Dejanović“ (2018) i „Avangardistkinje. Ogledi o srpskoj (ženskoj) avangardnoj književnosti“ (2018), a književnu kritiku kontinuirano objavljuje u Poljima, Beogradskom književnom časopisu i na portalu Komuna Links.

Đorđijević je urednica književnih i tribinskih programa u Narodnoj biblioteci Srbije, radila je kao spoljni saradnik nemačkog časopisa za književnost i kulturu VortMozaik i izdavačke kuće Golubuks, i višegodišnja je saradnica Politikinog podlistka Kulturni dodatak za koji redovno piše eseje, književne prikaze, književnu kritiku i radi intervjue sa književnicima.
Korunović je docent na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima na Filološkom fakultetu u Beogradu, objavljivao je književnu kritiku u periodici kao što su Danas, Letopis Matice srpske, Polja, Koraci, Kvartal i na portalu Glif.

Autor je knjiga pesama „Gostoprimstva“ (2011), „Reka kaiševa (2012), „Crvena planeta“ (2014), „Usta bez kapaka“ (2019) i drugih, i bavi se proučavanjem modernih južnoslovenskih književnosti, sa posebnim interesovanjem za modernistički roman i savremenu poeziju.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine i postala je tokom godina najznačajnije domaće književno priznanje, a aktuelna dobitnica je Milena Marković za knjigu „Deca“, u izdanju kuće Lom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar