U trendu

Raspor: Traži se karta više za „Kraljicu Margo“

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je balerina Ada Raspor koja je govorila o svojim ulogama u predstavama „Kraljica Margo“ i „Žizela“ Narodnog pozorišta. 

Raspor je rekla da je od početkom decembra obnovljena „Kraljica Margo“ izrazito praćena, uvek se traži karta više i ansamblu je jako nam je drago da se vratila na repertoar. 

„Uloga Šarlote je jedna od prvih od kad sam ušla u pozorište, igram je petnaestak godina. Nije isto kada ulogu igrate u ranim dvadesetim i ranim tridesetim. Tehnički je zahtevna, ali možda pre emocionalno“, priznala je Raspor.

Prema njenim rečima, balet je protkan emocijama jer tome pridodaje muzika Gorana Bregovića.

Za Raspor uloga Šarlot je izrazito draga i svaki put pokušava da je oboji drugim bojama, prikaže na drugom nivou, doda nešto ili čak oduzme. 

U okviru projekta „Otvoreni Balkan“ Balet Narodnog pozorišta ide 21. decembra u Skoplje sa baletom „Žizela“, koju su obnovili u junu 2021. godine, i Raspor ističe, „vratili na velika vrata“. 

„Imamo čast da je skopskom pozorištu oprobamo na toj velikoj sceni. Moja uloga gospodarice Mirte je u drugom činu izražena i zapažen. Cela priča drugog čina je jako bajkovita i ima mistike“, naglasial je umetnica. 

Prema njenim rečima, igra u specifičnoj sceni u mrklom mraku sa upernim jednim snopom svetla što zahteva skoncentrisanost da bi se izdržalo.

Raspor je istakla i da baleriane u toj predstavi izgledaju kao eterična bića i moraju biti potpuno vazdušaste, „da se težina i napor ne primete, što je možda i najteže“.

Sa iskustvom igranja skoro celog repertoara Narodnog pozorišta Raspor kaže da je Mirta „jedna od najtežih uloga do sada“. 

Upitana kako vidi budućnost baleta u vreme tehnološke revolucije, Raspor je rekla da ne misli da će mu se bilo šta destiti.

„Ponavlja se od 17. veka. I dalje igramo klasični repertoar, predtsva koje se prenose sa kolana na kolenu, uz savremene balete. Pažnja publike je možda kraća. Zdravo je doći u pozorište i pogledati čak i četveročinski balet. To je vežbanje pažnje i oplemenjivanje“, naglasila je Raspor. 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.