U trendu

„Rat i mir“ premijerno 30. maja u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Premijera predstave “Rat i mir” prema istoimenom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Borisa Liješevića, biće izvedena 30. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljenoi je danas u susretu sa medijima u ovoj ustanovi.

U velikoj glumačkoj podeli su: Miodrag Krivokapić, Hadži Nenad Maričić, Danilo Lončarević, Teodora Dragićević, Zlatija Ivanović, Nemanja Stamatović, Nina Nešković, Dušan Matejić, Bojana Stefanović, Slobodan Beštić, Kalina Kovačević, Petar Strugar, Vučić Perović, Zorana Bećić Đorđević i Nedim Nezirović.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić je istakao da je roman „Rat i mir“, nastao 1867. godine, zauzeo značajno i visoko mesto u istoriji književnosti, te da nije lako postaviti na scenu tako kapitalno delo.

„Rat i mir se ogleda u simboličnom, metaforičnom smislu, kao rat i mir u nama, u celom svetu, gradi se prostor između mira i rata. Na osnovu tog romana se i stvarao žanr građanske drame, tako se javljaju i komadi Antona Čehova“, analizirao je upravnik Goncić.

Reditelj Boris Liješević je napomenuo da je velika privilegija raditi Tolstojevo delo, te je zahvalan direkciji Drame Narodnog pozorišta na čelu sa Molinom Udovički Fotez, što su se odlučili da tako važan naslov da stave u repertoar.

„To može samo Tolstoj, da obrađuje toliko velikih tema, kao što je pitanje ljubavi, smrti, duše, ljudskog bića, smisla istorije, i sve to na hiljadu strana, a u nekim izdanjima i dve hiljade. Tolstoj je držao našu ekipu na okupu, koja je sada postala moj svet“, izjavio je Liješević.

Reditelj smatra da se ratom ne dolazi do mira, kako mnogi stručnjaci u istoriji misle, već samo dovodi do novog rata, po uvaženom sistemu da nasilje rađa samo – nasilje.

Kroz puna tri sata predstave, biće prikazani svi ključni delovi romana, a samog reditelja je iznenadilo da je uspeo da realizuje tako obiman materijal na „samo“ toliko trajanje, jer je bio ubeđen da će biti znatno duže.

Roman Rat i mir” smatra se za neprevaziđeni klasik u kojem Tolstoj daje sliku ruskog društva u Napoleonovo doba i prati živote tri glavna junaka: Pjera Bezuhova, nezakonitog sina seoskog kneza, koji neočekivano dobija pozamašno nasledstvo i titulu; kneza Andreja Bolkonskog, koji napušta porodicu da bi se borio u ratu protiv Napoleona; i Nataše Rostove, prelepe i čarobne devojke koja za Tolstoja oličenje savršene žene.

Prema rediteljskom konceptu, dramatizacija Fedora Šilija na sceni će izgledati tako da se scene pretapaju jedna u drugu, kada prva počne, druga se onda nastavlja, ima i dešavanja istovremeno, kao i prizora koji se odigravaju u drugom i trećem planu.

Ponovo danas bukti rat u Evropi, tako da je sudbina naroda da kroz istoriju iznova proživljava rat i mir”, zaključio je reditelj.

Hadži Nenad Maričić tumači vodeću ulogu grofa Petra Kiriloviča Bezuhova, i priznaje da je ova premijera sigurno ona koju sa najviše emocija očekuje.

Maričić se osvrnuo na svoje uloge tokom aktuelne sezone, gde je igrao u ratnoj melodrami spektaklu “Godine vrana” prema drami i režiji Siniše Kovačevića, kao i komadu “Nora – lutkina kuća” Henrika Ibzena, rediteljke Tatjane Mandić Rigonat, i podvukao da su sva tri izazova teška, kompleksna, snažna.

„Srećan sam što se Narodno pozorište upravo ovim navedenim predstavama vraća sebi. Sve što smo želeli, to smo i ostvarili. Ovaj repertoar novih produkcija je prava slika našeg nacionalnog teatra”, rekao je glavni glumac i prisetio se saradnje sa rediteljem Liješevićem, na njegovoj prvoj predstavi – režiji u karijeri, drama “Prisustvo” Dejvida Harovera, o antologijskoj rok grupi “Bitlsi” u Ateljeu 212.

Glumac je istakao da u susretu sa medijima, kao i na sceni sa publikom, dramski umetnici na neki simboličan način svoje tajne dele sa drugima, što veruje da će se desiti i na premijeri.

U originalnoj glumačkoj podeli ove predstave bila je Dušanka Stojanović Glid, ali je ona napustila projekat.

U jednoj od važnijih ženskih uloga – grofice Natalije Rostove, nastupa Bojana Stefanović.

“Proces, rad, probe, razmišljanje, promišljanje tokom ove predstave, sve je vodilo ka dve stvari: ljubav i radost. Jedva čekam da sve to podelimo sa publikom, da i oni osete naše emocije i lepu energiju koju smo imali sve vreme na probama”, kratko je navela Stefanović.

Dušan Matejić nastupa u ulozi grofa Ilje Andrejeviča Rostova, i smatra da je u procesu rada postignuta suština pozorišta, a to je – igra.

“Mogu reći da smo se ozbiljno igrali i nadam se da će ta igra dati i plodove”, smatra Matejić.

Mlada glumica Nina Nešković je pohvalila upravu Narodnog pozorišta što je pružila šansu mlađim dramskim umetnicima da rade u ovoj kući, makar na određeno vreme, što je sjajan potez da se osveži, podmladi ansambl.

Ona se nada da će se ovaj roman i komad o ljubavi preseliti na scenu i pružiti tu ljubav auditorijumu.

Kalina Kovačević glumi junakinju Elen, ćerku kneza Vasilija Kuragina, koga igra Slobodan Beštić.

„Svi pričaju o ljubavi kada je reč o romanu „Rat i mir“. Moja Elen je druga vrsta lika, ona koja u tu ljubav ne veruje. Zahvalna sam reditelju Borisu što me je video u jednoj ulozi u kakvoj me niko nikada ranije nije video. Tako nešto nisam imala prilike da igram. Posebno mi je drago što su mladi glumci deo ovog projekta, kao vera u njih i priprema da jednog dana oni budu stub ovog teatra kao stalni članovi, a mi ćemo im uvek pomoći u svemu”, naglasila je Kalina Kovačević, koja već drugi put zaredom igra ratnu epohu, nakon “Godine vrana” čiji je autor njen otac Siniša Kovačević.

Petar Strugar, koji takođe igra u navedenom istorijskom komadu, kaže da će opravdati veliko poverenje koje je dobio od Narodnog pozorišta, sa već dva zahtevna projeka, i obećao je da će čuvati i negovati nove mlade glumce, kao što će dugo čuvati i predstavu “Rat i mir” na repertoaru.

U umetničkom timu su i Janja Valjarević (scenograf), Bojana Nikitović (kostimograf), Stefan Ćirić (kompozitor) i Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Prvi i jedini put do sada u srpskom teatru, kapitalno delo svetske književnosti „Rat i mir“, postavljeno je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta pre više od četiri decenije.
Premijera je održana 24. juna 1980. godine u režiji Petra Šarčevića i glavne junake su igrali – Bogdan Diklić (Pjer Bezuhov), Predrag Miki Manojlović (Knez Andrej Bolkonski) i Dragana Varagić (Nataša Rostova).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.