U trendu

Razvoj AI: Softver za dva sata napisao esej o samom sebi

MALME – Jedan softver baziran na principu veštačke inteligencije (AI) uspešno je „napišao“ čitav esej i to o samome sebi, objavila je švedska naučnica Almira Thunstrom rezultate poslednjeg dostignuća na polju usavršavanja veštačke intelegencije, preneli su švedski mediji.

Naime, prilikom poslednjeg eksperimenta u proučavanju i usavršavanju programa veštačke inteligencije po nazivom „GPT-3“ , naučnici su izneli zahtev da program napiše esej o sebi od ukupno 500 slovnih znakova, koristeći se citiranjem i naučnim referencama.

Rezultat eksperimenta izazvao je veliku znatiželju naučnika širom šveta pošto je softver za manje od dva sata uspeo da napiše esej koji su naučnici okarakterisali kao „više nego uspešan“.

Eksperimetnom je otvorena „Pandorina kutija“ za dalja istraživanja na polju veštačke inteligencije, dok pitanje dostizanja svesti na nivou AI sada deluje sve verovatnije. Tu se sada otvaraju mnoga etička pitanja kada su u pitannju dalja istraživanja.

„Ono što se desilo predstavlja pravi fenomen prirode. Postavlja se pitanje kakve će dileme ova tehnologija izazvati i kako ćemo sve to uspeti da rešimo. Sve što znamo je da smo otvorili jedno potpuno novo naučno polje“, istakla je švedska naučnica Almira Thunstrom.

Veštačka inteligencija predstavlja jednu od najmisterioznijih oblasti na polju računarskih sistema. Cilj stvaranja tzv. veštačke inteligencije predstavlja težnju naučnika da stvore programe (softvere) koji će imati princip funkcionisanja sličan ljudskom ražmišljanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar