Reakcije u SAD o „Dari iz Jasenovca“: Retka slika holokausta

BEOGRAD – U isčekivanju početka američke distribucije „Dare iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevića, najavljene za 5. februar, respektabilni američki sajtovi uveliko prenose svoje utiske o filmu i tematici kojom se film bavi.

O srpskom kandidatu za Oskara i Zlatni Globus u svim kategorijama kritike su izneli brojni sajtovi specijalizovani za film, ali i filmski znalci među kojima su Ron Burkle, pod čijom je izvršnom „palicom“ film došao u „Studio 101“, kao i David Glaser, izvršni direktor američke distributerske kuće.

Tako američki The Wrap.com u prvi plan ističe da je u pitanju istorijska priča koja se prelama kroz sudbinu jedne devojčice pa navodi: „U novom filmu Dara iz Jasenovca vidimo retku stranu holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju desetogodišnje devojčice“

Sajt namenjen filmskoj tematici LRMonline.com piše: „Neverovatno je da 80 godina kasnije i dalje slušamo priče iz Holokausta. I svaku od njih je šokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji“.
Za Movieroar.net ova priča je „jedan od najviše zanemarenih delova istorije u kom Nemci ne vode Jasenovac, već fašističke ustaše upravljaju kompleksom“, pa dodaje „zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece“.
Član Izvršnog odbora Studija 101- Ron Burkle poručio je da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu:“Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost kojom je kroz oči malog deteta ispričana ovu ubedljiva priča“.

I izvršni direktor Studija 101 David Glaser ističe da je Dara iz Jasenovca prvi igrani film koji razotkriva zločine: „notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac“ i dodaje:“Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a Studio 101 oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom“.

Podsetimo, nakon početka dirtribucije u Americi, film će svoju beogradsku premijeru imati 22. aprila, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.