U trendu

„Realističko i bajkovito“ Vukosave Živković u SKZ

BEOGRAD – Redovni sastanak novinara kulturnih redakcija sa autorima, urednicima i saradnicima Srpske književne zadruge (SKZ) održan je danas u Sali SKZ-a gde je predstavljena nova knjiga Vukosave Živković „Realističko i bajkovito“.

„To je veoma obimna studija o odnosima usmene književne fantastike sa osobinama proze srpskog realizma“, istakao je glavni urednik SKZ-a Dragan Lakićević.

O knjizi je, osim,autorke, govorila i Ana Stišović Milovanović, a odlomke iz knjige čitao je glumac Aleksa Radojlović,

Ana Stišović Milovanović, koja je napisala predgovor knjizi, navela je da je knjiga spoj književne teorije, književne kritike i istorije književnosti i da je reč o studiji koja je utemeljena na dobrom izboru tekstova i istraživanju vođenom precizno, sistematično i organizovano.

Ona je primetila da je „odnos srpske realističke proze i poetike bajki uglavnom, do sada, obrađivan na pojedinačnim delima, dok je autorka ove knjige ponudila globalni uvid u ovu problematiku“.

U studiji „Realističko i bajkovito“, prema rečima Stišović Milanovićeve, Živkovićeva se bavila piscima koji su se vraćali sižeima koji su od pamtiveka zaokupljali maštu umetnika, jer svaki pisac vidi stari siže na svoj način.

Ova naucna studija, zaključila je autorka predgovora, pisana je sa puno ljubavi i na osnovu višegodišnjih istraživanja domaćeg i stranog realizma, jer je srpska literatrura vrlo važan segment integralne svetske i evropske literature, pogotovo kada je reč o realističkim pričama sa elementima bajkovitosti i srpskog folklora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar