U trendu

“Refleksije” Mire Brtke predstavljene u Muzeju Beograda

BEOGRAD – Veliki projekat – retrospektivna izložba “Refleksije” čuvene umetnice Mire Brtke (1930-2014) u organizaciji istoimene Fondacije, prema zamisli jednog od autora Ješe Denegrija, danas je predstavljena medijima u Muzeju grada Beograda.
Prema prvobitnom planu, izložba je trebalo da bude otvorena za publiku od sutra u ovom Muzeju, ali kako je Krizni štab Srbije uveo danas nove mere u kojima se od sutra do ponedeljka, 22. marta, sve zatvara sem pojedinih objekata, početak te postavke se odlaže do daljnjeg.
Fondacija Mira Brtka i Muzej grada Beograda zajedničkim snagama su realizovali složen poduhvat u kome je predstavljen bogat opus svestrane autorke Brtke, likovne umetnice, rediteljke, modne kreatorke, scenariste…

Kroz izložbu je predstavnike sedme sile vodio Ješa Denegri, srpski istoričar umetnosti i likovni kritičar, naširoko poznat u vremenu bivše Jugoslavije.

Kako je naglasio, prvi put se u Beogradu opus Mire Brtke predstavlja u ovolikom obimu, zato je sama izložba jedinstvena i na neki način ekskluzivna.
“Izložba “Refleksija” je veoma kompleksno delo, u 10 prostorija se nalazi po jedan ciklus koji nosi posebne umetničke, slikarske probleme, tako da su to zapravo 10 manjih izložbi koji se slivaju u jednu veću celinu”, istakao je Denegri.

On je podsetio da je Brtka veći deo svog umetničkog života stvarala u inostranstvu, pre svega Italiji, a da se početkom 70-ih godina prošlog veka vraćala u Srbiju, kada je imala prvu samostalnu izložbu u Novom Sadu, a kasnije i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.
“Vreme 60-ih i 70-ih godina je u njenom radu bilo doba minimalističke apstrakcije, optičke umetnosti, gde je prisutan i postmoderni umetnički izraz, što čini veoma bogat i složen opus ove umetnice, koji traži pažljivu interpretaciju i tumačenje”, analizirao je Denegri.
Svestrana umetnica bila je posvećena filmu, slikarstvu, vajarstvu, modi, i kako navodi Denegri, bila je “veoma markantna modna kreatorka svog vremena, a njene kreacije su nosile atraktivne zvezde tog vremena Italije i cele Evrope”.

Ipak, ona nije toliko bila prisutna u Srbiji sa svojim delima, i na neki način je zapostavljena.

“Nedavno su bile retrospektivne izložbi velikih autora kao što su Vladimir Veličković, Marina Abramović, Petar Omčikus, Milorad Bata Mihailović, i nijedan od tih opusa nije dovoljno poznat ovoj sredini, jer su svi stvarani u drugoj zemlji, kao i kod Brtke”, pojasnio je Denegri i dodao da je od izložbe u MSU 70-ih godina, ona više prisutna u umetničkom životu Srbije.
Marina Brtka je završila studije režije na Akademiji za pozorište i film u Beogradu a potom i Akademiju lepih umetnosti u Rimu 1963 godine.
Denegri je podvukao da je Britka bila član popularne, istaknute umetničke grupe mladih stvaralaca “Illumination”, gde je mentor bio japanski umetnik Nobuj Abe.
Na izložbi će biti prikazano više od 300 pojedinačnih eksponata, na 16 različitih pozicija i celina na Prvom spratu izlagačkog prostora Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici.
Za period njenog stvaralaštva između 1970. i 2012. godine, ona povremeno dopunjuje ciklus “Radovi s vezom” u kojem obnavlja tardicionalnu manuelnu tehniku oblikovanja u tkanini, u saradnji sa lokalnim tkaljama – Slovakinjama.
Svoje obrazovanje stiče najpre u Beogradu, a umetničku karijeru gradi prevashodno u Rimu, dok Refleksije donose pregled njene produkcije od 1964. godine i “Rimskog perioda” sve do 2012, dve godine pre njene smrti.

U rimskom okruženju, Brtka je praktikovala neke od specifičnih slikarskih koncepcija, u maniru pop-artističkog koncepta slike.

Aktuelna monumentalna izložba obuhvata vajarske tematske cikluse od 1990. godine kada se posvetila skulpturi (“Akumulacije”, “Crvena skulptura”, “Linearna skulptura”, “Metamehanike”, “Spolja-iznutra”), dok je likovni izraz prisutan u serijama “Lineari”, “Čisto slikarstvo”, kao i ciklusu “Bele slike“.
Neumorna umetnica se takođe paralelno i sa jednakim fokusom bavila u karijeri pozorišnom i filmskom režijom, scenografijom, kostimografijom, animiranim filmom i kolažom, osim modom, slikarstvom i skulpturom.

Izložba “Refleksije” ima cilj da prikaže stvaralaštvo Mire Brtke u njegovoj celini i složenosti tokom karijere duže od 50 godina koliko je bila prisutna na srpskoj sceni.
Veze sa beogradskom umetničkom scenom Britka je uspostavila na Trijenalu 1967. i Oktobarskom salonu 1968, a onda je imala samostalnu izložbu u Sarajevu 1970. godine.

Osim spomenutih izložbi u MSU Novog Sada i MSU Beograda 1971, poznata retrospektiva u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu 2012. godine sublimirala je njeno dotadašnje stvaralaštvo.
Prema planu, izložba „Refleksije“ će biti otvorena kada prođu najnovije zabrane u celoj zemlji, a trajaće do 25. aprila u Muzeju grada Beograda, gde će javnost moći da pogleda 10 ciklusa značajne umetnice kao predstavnika novih tendencija u srpskoj savremenoj umetnosti druge polovine 20. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.