U trendu

Regionalnom premijerom filma „Na brodu Adaman“ počeo Martovski festival u DOB

BEOGRAD – Uručenjem nagrada za životno delo Mihajlu P. Iliću i Božidaru Kaleziću i regionalnom premijerom dokumentarca „Na brodu Adaman“ francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda u Berlinu, večeras je otvoren Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma u Domu omladine Beograda.

Mihajlo P. Ilić Ilke je filmski reditelj, montažer, producent i teoretičar filma, a Božidar Kalezić dokumentarista i nekadašnji urednik dokumentarnog programa RTS.

Festival je otvorila sekretarka za kulturu Grada Beograda Nataša Mihailović Vacić.

Pre projekcije filma „Adaman“ publika u Domu omladine Beograda imala je prilike da vidi žurnale Filmskih novosti sa početka šezdesetih, koji svedoče o prvih nekoliko izdanja manifestacije, kada je festival iz Pule prešao u beogradski Dom sindikata.

Poštovaoci sedme umetnosti videli su i žurnale iz sedamdesetih godina, vremena pune zrelosti festivala.

U žurnalima su se našli, pored ostalog, pionir našeg filma Milton Manaki, kao i jedini Oskar za jugoslovenski film, koji je bio izložen tokom trajanja Martovskog festivala, a koji je dodeljen kratkom animiranom filmu „Surogat“.

U žurnalima su ostali zabeleženi značajni autori koji su bili deo Martovskog fetivala, poput Dušana Vukotića, Milenka Štrpca, Saše Petrovića i Dušana Makavejeva.

Film čije je projekcija večeras počela u Domu omladine Beograda, govori o jedinstvenoj dnevnoj bolnici, plovećem objektu „Adaman“.

Brod je smešten na Seni u srcu Pariza, prima odrasle osobe koje pate od mentalnih poremećaja, pruža im negu i pomaže im da se orijentišu u vremenu i prostoru, da se oporave ili održe vedar duh.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić je istakao ranije da će ovogodišnji program biti realizovan na tri „punkta“, kada je reč o projekcijama.

U pitanju su sala „Amerikana“ i Velika sala Doma omladine, kao i sala Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici, gde će biti prikazivani laureati Martovskog festivala.

Ovogodišnje izdanje je u znaku tradicije, budući da nijedan filmski festival u Srbiji do sada nije proslavio 70 godina postojanja.

Na jubilarnom, Martovskom festivalu publika će imati priliku da pogleda dva dokumentarna filma o nekim od velikana kinematografije sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Planirana je svetska premijera ostvarenja „Skriveno lice jugoslavenskog filma“ Dejana Vlaisavljevića Nikta i regionalna premijera filma „Dani od snova“ Momira Matovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.