U trendu

Remasterizovani „Muzičari koji piju“ na jutjubu

ZAGREB – Album Riblje čorbe „Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju“ sa novim remasterizovanim zvukom objavlje je u izdanju diskografske kuće Kroacija rekords, nekadašnji Jugoton.

Remasterizovani album je objavljen pre nekoliko dana na vinilu i digitalnim platformama, a sve pesme se mogu čuti i na jutjub kanalu Jugoton zagrebačkog Kroacija rekordsa.

Peti i poslednji studijski album postave u kojoj su bili gitaristi Momčilo Bajagić i Rajko Kojić objavljen je u martu 1984. godine, a sa njega se posebno izdvojila jedna od najpoznatijih pesama Čorbe „Kad hodaš“.

U bendu u kome je pevač Bora Đorđević bio zadužen za stihove, Bajagić je osim u pesmi „Kad hodaš“ bio kompletan autor i naslovne pesme.

Beogradska grupa je snimanje albuma počela u januaru 1984. godine u ljubljanskom studiju „Tivoli“ uz producenta Kornelija Kovača i snimatelja Boba Pejntera.

„Riblja čorba je ušla u povest naše diskografije tako što je među retkima miksala album u Eden studios u Londonu. U pitanju su vrpce ‘haj-spid’ brzine (30 inča u sekundi, odnosno 76,2 centimetara)“, naveli su iz Kroacija rekords.

Kako je navedeno, to je „najviši standard profesionalnih snimaka na analognim magnetofonima“, a sada je „Remaster 2022“ s originalnih „haj-spid“ traka radio Goran Martinac u Kroacija rekords studiju.

„Muzičari koji piju“ su jedini album Čorbe objavljen za zagrebački Jugoton, pošto ih je, prema navodima beogradskog benda, za dotadašnjeg izdavača PGP RTB „vezivao robovlasnički ugovor“.

Riblja čorba na svom sajtu podseća da je zbog pesama „Minut ćutanja“, „Nemoj da kažeš mome dečku“ i „Mangupi vam kvare dete“, Komitet za kulturu Hrvatske proglasio ploču za šund.

„Što je značilo da će biti posebno oporezovana. To je podiglo cenu albuma za trideset odsto. Album se nije mogao kupiti u prodavnicama koje nisu htele da prodaju oporezovana izdanja. Nije ga bilo ni u prodavnicima ploča u Istri i Dalmaciji“, podsetio je bend.

Riblja čorba navodi i da se to „sve drastično odrazilo na prodaju, tako da se prodalo svega 102.000 kopija“ albuma „Muzičari koji piju“.

Procenjuje se da je Riblja čorba prethodno prodala 470.000 primeraka albuma „Mrtva priroda“ (1981) i 250.000 „Buvlje pijace“ (1982).

Peti album Čorbe bio je snimljen i bez bubnjara Vicka Milatovića kog je usled odlaska u vojsku menjao Vlajko Golubović.

Nekoliko meseci po objavljivanju „Muzičara“, Đorđević je objavio da Kojić i Bajagić više nisu članovi Riblje čorbe pošto su odbili da putuju u Grčku na zakazanu svirku u jednoj diskoteci.

Njih su zamenili gitaristi Vidoja Božinović i Nikola Čuturilo sa kojima je snimljen sledeći album „Istina“ (1985).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.