U trendu

Retrospektiva ranih filmova Lordana Zafranovića, otvorena u Kinoteci

BEOGRAD – Retrospektiva ranih filmova istaknutog hrvatskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Lordana Zafranovića, povodom 60 godina njegovog umetničkog stvaralaštva, otvorena je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci uz prisustvo autora.

Sve do 5. decembra, poštovaoci opusa slavnog reditelja uživaće u njegovim najranijim ostvarenjima.

Pre početka projekcije filmova Zafranović je Tanjugu kazao da ima malu tremu pred otvaranje retropspektive njegovih ranih ostvarenja.

„U neku ruku to je nukleus mog stvaralaštva. verujem da će publici biti interesantno da vidi te filmove. posebno mi znači što se ta ostvarenja prikazuju u hramu filma kakav je Jugoslovenska kinoteka. Vezan sam za Beograd od sedamdesetih godina prošlog veka kada nisam mogao raditi u Zagrebu. Tada sam radio u Televiziji Beograd. Ovde sam među svojima“ kazao je Zafranović.

Kako je kazao, u svojim najranijim ostvarenjima ispitivao je izvor zla koje na kraju prodre u prelepi pejzaž kao što su more, obala i kamen.

„Istraživao sam u tim filmovima kako dođe do zločina u u toj usijanoj atmosferi“ kazao je Zafranović.

Direktor Jugoslav Pantelić na otvaranju večerašnjeg događaja istakao je da je Lordan Zafranović jedan od najvirtuoznijih reditelja jugoslovenskog filma koji je kamerom uspevao da uhvati mnogo više od onoga što se pred njim doslovno odigrava.

„Kroz čitav svoj opus Zafranović se bavi univerzalnim temama , u kojima savršeno kombinuje metafizičko i istorisjko, a sve to oslikano u specifičnoj i lokalnoj pozadini Mediterana“ kazao je Pantelić.

Prve večeri prikazano je sedam kratkih igranih i dokumentarnih filmova koje je Zafranović snimao još 60-ih godina – amaterski „Priča“ (1963), „Dnevnik“ (1964), diplomski „Nedelja“ (1969) i drugi.

Uz kratkometražna ostvarenja, 4. decembra biće prikazan i dugometražni igrani film koji je Zafranović snimio tokom egzila u Češkoj 1995. godine „Lacrimosa (Osveta je moja)“, a 5. decembra i televizijski film iz perioda Jugoslavije „Film o gostima i radnicima“ (1977).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.