U trendu

Revija italijanskog filma od 24. do 29. januara u Kinoteci

BEOGRAD – Smotra nove italijanske filmske produkcije, pod nazivom „CinemaItaliaOggi Balkan“ biće svečano otvoreno 24. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu i trajaće do 29. januara, kao presek 10 najuspešnijih italijanskih filmova u poslednje tri godine.

Tokom februara ovaj filmski izbor biće prikazan i širom Srbije i regiona: u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Revija će krenuti 24. januara projekcijom filma „Prokleto proleće“ (2020) Elize Amoruzo, koji je u proteklom periodu uspešno prikazan na devet festivala širom sveta.

U narednim danima uslediće komedija „Menjam sve!“ (2020) Gvida Kjeze, kao i ostvarenje „Za Kjaru“ (2021) Džonasa Karpinjana – dobitnik 5 nagrada na festivalima u Kanu (Label Europa Cinemas), Lisabonu (za najbolju glumicu), Sevilji (za najbolju režiju), Stokholmu (za najbolju fotografiju) i Cirihu (za najbolji međunarodni film).

Stiže i drama „U kavezu“ (2021) Leonarda di Kostanca, prikazana na više od 15 festivala širom sveta, „Bangla“ (2019) Faima Buijana, lauerat nagrada David di Donatello, Zlatni Globus Italije i Festival del Cinema Europeo za najboljeg mladog reditelja, kao i nagradom sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju komediju godine.

Film „Californie“ (2021) Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana je takođe na repertoaru, ali i „Legionar“ (2021) Hleba Papoua koji je za ovaj film osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja festivala u Lokarnu 2021.

Drama „Predatori“ (2020) Pjetra Kastelita je osvojila četiri nagrade (David di Donatello za najboljeg mladog reditelja, nagradu sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju režiju mladog reditelja i najboljeg sporednog glumca, nagradu Festivala u Veneciji – Venice Horizons za najbolji scenario).

Na programu će domaća publika gledati i naslove – „Šta će biti“ (2020) Frančeska Brunija, ovenčan nagradama Zlatni Globus Italije za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i nagradama sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu, i komediju „Doktor na jednu noć“ (2021) Gvida Kjeze, koji je prisutan i sa spomenutim filmom „Menjam sve!“.

Ovaj ambiciozni projekat revije italijanske kinematografije, osmišljen je sa ciljem da se u Srbiji i u Crnoj Gori predstavi novi italijanski film.

Filmski ciklus realizovao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa čuvenom ustanovom „Činečita“ i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku Ambasada Italije u Beogradu i Podgorici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar