U trendu

Riblja čorba premijerno predstavila nekoliko novih pesama

BEOGRAD – Rok grupa Riblja čorba predstavila je na početku 2022. godine neke od pesama koje bi trebalo da se nađu na predstojećem još neimenovanom albumu, prvom koji će objaviti nakon smrti basiste Miše Aleksića.

Frontmen Bora Đorđević i ostali članovi Čorbe u beogradskom studiju puštali su ekipi Sputnjika Srbija premijerno snimke nekoliko pesama rađenih za novi album koji je prvobitno trebalo da nosi naziv „Dans makabr (Ples smrti)“ ili „Smrt u deset lekcija“.

„Odustao sam da se pominje smrt, iako je album težak i crn kao i vreme u kome živimo“, rekao je Đorđević dodajući da bi se novo izdanje Čorbe moglo zvati „Dve gitare“, prema pesmi za koju je Aleksić radio muziku.

„Dve gitare“ je cvrsta rok stvar u kojoj Đorđević u stihovima pominje Plavi voz, konzilijum i Ljubljanu, čime priziva sećanje na bolest i smrt Josipa Broza Tita.

U ostatku pesme Đorđević je vrlo ličan kad pominje svoje mesto rođenja i trenutnog boravka: „Moje telo pošljite u Čačak u Srbiju, u Ljubljani ostaviti srce, da bude tu“.

„Napisao sam crn tekst, poslao Miši kome se to dopalo i on je komponovao (muziku)“, napomenuo je Đorđević, koji se na Sputnjikovom jutjub kanalu može čuti kako pevanjem prati snimke pesama puštenih u studiju.

Pesma je izvedena uživo na velikom koncertu Riblje čorbe 16. avgusta 2021. godine na Tašmajdanu, na koncertu posvećenom suosnivaču benda Aleksiću (1953-2020), koji je preminuo od posledica Kovid-19.

Na Tašu je odsvirana i pesma „Oči malog psa“, ali je sada za album predviđena „intimnija verzija“, sa klavirom, akustičnom gitarom i gudačima, kao i Đorđevićevim stihovima koji pominju „rastanak samo na izgled, zato bez suza kad jednom odem“.

U rokerski čvrsto odsviranoj „Dubokoj državi“, za koju je muziku radio bubnjar Vicko Milatović, prema Đorđevićevim rečima u prozivajućim dnevnopolitičkim stihovima, između ostalog, „vrlo konkretno se pominje bankar Rokfeler, koji je umro u 100 i nekoj godini, a prethodno je imao devet transplantacija srca“.

„Možda neko od njih potiče iz Žute kuće?“, rekao je Đorđević prilikom preslušavanja pesme.
U pesmi srednjeg tempa „Kad bih se rodio opet“, na muziku klavijaturiste Nikole Zorića, Đorđević u setnom osvrtu na protekli život priznaje da ponovo: „Gazio bih, ali pazio bih, da nikom ne nanesem bol il’ zlo“.
Za dirljivu ljubavnu pesmu svedenu na akustičnu gitaru „Zaista ne volim što starim“, Đorđević je rekao da „svi plaču kad je čuju“.

Đorđević je najavio i da će novi album pratiti još jedan nazvan „I tako dalje“, na kome će biti „neke pesme kojima nije mesto, konceptualno ne odgovaraju“ za sada neimenovanom glavnom izdanju.

Kao jednu od pesama koje će verovatno ići na album „I tako dalje“, bend je prilikom preslušavanja pustio antiratnu „Paradu“, koja aranžmanski priziva duh stare Čorbine stvari „Slušaj sine obriši sline“ sa albuma „Buvlja pijaca“ (1982).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)