U trendu

„Ričard III“ 11. aprila u Novosadskom pozorištu

NOVI SAD – U Novosadskom pozorištu održana je konferencija za medije, na kojoj je najavljena premijera predstave Ričard III Vilijama Šekspira, u režiji Dejana Projkovskog, zakazana za 11. april, na velikoj pozorišnoj sceni, dok će prva repriza biti održana 20. aprila.

Predstojeću premijeru najavili su reditelj Dejan Projkovski, direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, glumci Arpad Mesaroš, Gabriela Crnković, Livia Banka i Atila Nemet, kao i Olga Pango koja je u predstavi bila zadužena za scenski pokret.

„Do sada sam radio nekoliko Šekspirovih komada – kada se otvori Šekspirov svet, kada se uplovi u Ričarda III naizlazi se na mnoštvo novih linija, koje se na prvi pogled ne uočavaju, a zapravo su vrlo vašne i tiču se svih nas. Radeći na ovoj predstavi osetili smo dubinu antičke tragedije koju nosi ovaj komad, zbog katarze koja na kraju mora da se dogodi i za kojom svaki lik traga… Svi su oni zatvoreni najpre u sistemu, a onda i sami sa sobom, u sopstvenoj koži“ izjavio je reditelj Dejan Projkovski.

On je publici Novosadskog pozorišta poznat po postavci Ane Karenjine iz 2019. godine, koja je na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu do sada osvojila čak osamnaest nagrada.

Ričarda III, koji će se na sceni nekog novosadskog teatra naći posle više od jednog veka, će u postavci Novosadskog pozorišta igrati Arpad Mesaroš.

On je istakao da ih je reditelj, kao i kada su pripremali Anu Karenjinu, držao za stolom na čitajućim probama sve do momenta dok doslovno nisu eksplodirali od ?elje da izađu na scenu:

„Najpre smo tumačili komad, razgovarali, smišljali potencijalna rešenja za određene situacije, a kad smo stigli do toga da se prebacimo na scenu ja sam imao utisak da je sve podmazano i da glatko ide. U tom smislu je rad sa Dejanom apsolutno zadovoljstvo. Bojazan sam imao samo od toga da je ono što radim previše, da je preterano, jer sam se pitao kako ovaj lik može da bude istovremeno i psihopata i dvorska luda, ali smo sa ostatkom autorskog tima i taj strah vrlo brzo uspeli da otklonimo“ rekao je Mesaroš.

Njegov kolega Atila Nemet, koji tumači lik Edvarda IV, takođe je uživao u radu sa rediteljem i ansamblom:

„Verujem u to da ću kroz nekoliko godina, kada se osvrnem na ovaj proces i predstavu, reći da smo odradili super posao, da smo postavili ovog Šekspira baš onako kako je trebalo. A već sam sada ponosan i mislim da smo napravili svetsku produkciju, kojom ćemo na pravi način moći da predstavljamo i na? teatar, ali i na? grad“ kaže Nemet.

Podelu čini dvadeset glumaca, a pored pomenutih Arpada Mesaroša, Atile Nemeta, Gabriele Crnković i Livie Banke, u njoj su se našli Andrea Jankovič, Regina Sabo, Ištvan Kereši, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Robert Ožvar, Zoltan Širmer, Gabor Pongo, Daniel Tot, Daniel Dudaš, Čaba Kemiveš, Adam Ađaš, Benjamin Varga, zatim Martin Bohocki, Adam Baji i Iris Presburger.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar