U trendu

Rođendan JDP-a: Dodeljene nagrade i najavljeno otvaranje scene „Bojan Stupica“

BEOGRAD, 3. aprila (Tanjjug) – Dodelom nagrada Jugoslovensko dramsko pozorište je obeležilo je 75. rođendan, u fojajeu tog teatra.

Takođe, na godišnjoj svečanosti predstavljena je i monografija „Teatar sa imenom i prezimenom“, posvećena Teatru „Bojan Stupica“, i povodom toga je upravnica ovog teatra Tamara Vučković Manojlović najavila početak rada na ponovnom otvaranju ove scene.

Jugoslovensko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine kao reprezentativno pozorište nove Jugoslavije. Mnogi najznačajniji glumci iz Zagreba, Novog Sada, Sarajeva, Splita, Ljubljane i drugih gradova pozvani su da učestvuju u stvaranju ovog pozorišta.

Te davne 1947. godine, reditelj Bojan Stupica je postavljen na čelo kuće kao umetnički rukovodilac. Stupica i kritičar Eli Finci postavili su temelje repertoarske orijentacije JDP-a kao pozorišta visokog umetničkog i književnog nivoa.

„Bojan Stupica je svoje dodatno pozorište projektovao i izgradio 1969. godine i već sledeće 1970. je ponelo njegovo ime. Podsetimo, onda je Teatar „Bojan Stupica“ zatvoren 2015.godine, iz bezbrdonosnih razloga. Zato sada mogu sve da vas obavestim da su sve pravno-imovinske stvari rešene, sve je spremno i mi smo spremni za konačno projektovanje scene i izgradnje novog Teatra „Bojan Stupica“. Očekujemo, i sigurna sam da će se to i dogoditi, da će početak radova na izgradnji krenuti tokom naše naredne pozorišne sezone ili do kraja sledeće“, istakla je upravnica JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Teatrolog Aleksandar Milosavljević je uredio knjigu o Teatru „Bojan Stupica“ pod nazivom „Teatar sa imenom i prezimenom“, povodom jubileja – 75 godina JDP-a, i govorioćje o spomenutoj osnovnoj orijentaciji JDP-a do današnjeg dana, s tim da je, pored literarnog, element scenskog dobio ravnopravno mesto u realizaciji važnih produkcija.

Prva predstava je odigrana 3. aprila 1948. godine – „Kralj Betajnove“ Ivana Cankara u režiji Bojana Stupice.

Ovaj dan se obeležava kao dan JDP-a i tog datuma se dodeljuju godišnje nagrade.

Urednik knjige je rekao da je još na početku Stupica sa svojim timom „zacrtao repertoarski profil koji se uz manje prekide održao do danas u ovoj kući“.

Milosavljević je istakao da je još tada Stupica shvatio da je Beogradu potrebna još jedna scena, osim velike pozornice JDP, da se napravi neka vrsta umetničke laboratorije, za promociju novih autora, glumaca, reditelja, dramskih pisaca.

On je naglasio da bez te scene, JDP gubi značajan motor, i prostor za istraživanje umetnika, gde su stasavali tada nepoznati, danas uspešni dramski pisci sa svojim prvim komadima – Biljana Srbljanović („Beogradska trilogija“), Milena Marković („Paviljoni“), kao i reditelji – Miloš Lolić („Sanjari“, „Druga strana“), Iva Milošević, i mnogi drugi.

Onda su dodeljene godišnje nagrade JDP, tako da su mnogi trijumfovali, a pre svega predstava „Edip“ prema starogrčkom piscu Sofoklu, u režiji slovenačkog umetnika Vita Taufera.

„Hvala publici, glumcima, Gorčinu Stojanoviću i Tamari Vučković, nadam se da će“ Edip“ i dalje igrati i obradovati publiku“, kratko se obratio Vito Taufer.

Glavni glumac Milan Marić je za „Edipa“ osvojio tri nagrade – Godišnju, za Lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ i „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje godine na sceni JDP.

Marić je podsetio da je već 10 godina deo ansambla u JDP, i nada se da će 76.godinu dočekati na novoj sceni Teatra „Bojan Stupica“.

Nataša Ninković je osvojila Godišnju nagradu za ulogu Jokaste u ovoj grčkoj tragediji Sofokla i navela da je veoma ponosna na predstavu „Edip“, koja je „sjajna u svakom svom segmentu i na zavidnom nivou, što se retko danas dešava u teatru“.

Za ulogu pevača u ovom komadu nagrađen je mladi glumac Marko Radojević.

Nagradu „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca, osvojio je Joakim Tasić za svoje dve uloge u predstavama „Edip“ i „Tit Andronik“.

Ta nagrada kao posveta jednom od najboljih glumaca svih vremena, ustanovio je JDP 2021. godine zajedno sa Gradom Beogradom.

Joakim Tasić se podsetio neobičnog i duhovitog prvog susreta sa Glogovcem i ponosan je što je laureat ove nagrade, te ukazao da nas veliki glumac i dalje gleda da ogromnog panoa iz predstave „Metamorfoze“.

Najnovija predstava „Razvojni put Bore Šnajdera“ prema drami Aleksandra Ace Popovića, takođe je osvojila nagrade, kao

Egon Savin za najbolju režiju, koji se osvrnuo na temu nove-stare scene JDP-a.

„Mnogi pamte Teatar „Bojan Stupica“ po kafani koja je tu bila, dok ja pamtim po svojoj prvoj predstavi 1975. godine, dok sam još bio student režije. Svakako da JDP treba da dobije nazad svoj teatar, jer se ima utisak kao da je svejedno da ga nema. E nije nikako svejedno, i inače u Beogradu sa preko dva miliona stanovnika, trebalo bi otvoriti barem još 20 ili 30 pozorišta, da bi Beograd postao prava kulturna metropola“, naglasio je Savin.

Za glavnu i naslovnu ulogu Bore Šnajdera, kao i epizodnu rolu u komadu „Čudo u Šatganu“, Nenad Jezdić je osvojio Godišnju nagradu, te je istakao da bi voleo i dalje da se viđaju na godišnjici JDP-a u „neokrnjenom sastavu“ i da uvek budu „dostojni čuvari našeg testamenta koji su nam ostavili naši pozorišni očevi i majke“.

Jezdić je, aludirajući na situaciju sa dečjim pozorištem „Boško Buha“, naglasio da želi svim ostalim pozorištima Beograda i Srbije da postoje i dalje na svojoj istoj adresi i mestu, kao uvek.

Za istu predstavu kostimografkinja Lana Cvijović je osvojila nagradu, kao i kolektivnu Godišnju nagradu za najbolji glumački ansambl – Nenad Jezdić, Branislav Lečić, Irfan Mensur, Tamara Dragičević, Milica Gojković, Nebojša Milovanović, Lazar Đukić, Branka Šelić, Radovan Vujović.

Predstava „Čudo u Šarganu“ prema antologijskoj drami Ljubomira Simovića, ponela je nagradu za najbolju režiju – Jagoš Marković, glumice – Anita Mančić i Sanja Marković, dok je tragedija „Tit Andronik“ Vilijama Šekspira, u režiji Andraša Urbana, osvojio nagrade za muziku – Irena Popović, i najbolju glumicu – Jovana Belović.

Sloboda Mićalović je laureat Godišnje nagrade kao najbolja glumica u komadu „Vatre“ Marije Velasko, prema zbirci proze Margerit Jursenar, i režiji Karme Portačeli.

„Čestitam nam svima rođendan i veliki jubilej pozorišta. Divno je što uprava misli na nas, i ostvaruje produkcije sa inostranim gostima, rediteljima, piscima, glumcima, što se desilo sa predstavom „Vatre“. Prvi put u karijeri sam zaigrala na sceni „Bojan Stupica“ i radujem se što ćemo ponovo igrati tamo sledeće godine“, navela je Sloboda Mićalović.

Predstava „Vatre“ osvojila je još dve glumačke nagrade, laureati su – Nataša Tapušković i Milena Vasić.

Prve sezone JDP, kako pripoveda istorija, prošle su u znaku prikazivanja svetske i domaće klasike: Čehov, Goldoni, Šeridan, Ostrovski, Lope de Vega, Gorki, Šo, Šekspir, Plaut, Rasin, Molijer, Ibzen, Lorka, a od domaćih klasika Cankar, Držić, Sterija, Jakšić i Nušić.

Prošle sedmice u JDP-u počele su probe dva nova komada.

Jovana Tomić održala je prvu probu predstave “Bolest mladosti Ferdinanda Bruknera” čija premijera se očekuje početkom juna na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“.

Rediteljka je i adaptirala tekst, a u glumačkoj podeli su: Sanja Marković, Petar Benčina, Jovana Belović, Miodrag Dragičević, Milica Sužnjević, Natalija Stepanović i Đorđe Mišina.

Rediteljka Nataša Radulović održala je prvu probu projekta “Gubitnik” po istoimenom romanu Tomasa Bernharda, ali i po komadu “Mocart i Salijeri” Aleksandra S. Puškina.

U predstavi koja će premijerno biti izvedena u maju na sceni Studio JDP, igraju – Joakim Tasić, Lenka Petrović, Aleksej Bjelogrlić i Teodor Vinčić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.